Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Ucraina a devenit subiectul unei „negocieri ascunse”

Cu cât operațiunea specială din Ucraina durează mai mult, cu atât este mai dificil pentru partenerii occidentali să păstreze unitatea rândurilor lor.
Sputnik
Se pare că inițial întregul lor calcul a fost pe blitzkrieg-ul economic. Nu mai vindem rușilor genți Louis Vuitton, Lego și burgeri, iar aceștia, complet șocați, plângând și urlând, ies în stradă și fac o revoluție în privința asta.
Ei bine, da, sună stupid - pare un desen animat despre minioni. Ei bine, acesta este nivelul elitelor occidentale de astăzi. Calculul lor pentru un blitzkrieg, după cum vedem, nu s-a materializat. Și acum există îndoieli în rândurile partenerilor occidentali.
A început, oricât ar fi de ciudat, președintele american Biden. Săptămâna trecută, el a publicat brusc un articol de opinie în New York Times intitulat „Ce va face și nu va face America în Ucraina”. El explică de ce furnizează Ucrainei tone de arme. Credeți că pentru a continua să alimenteze conflictul, să ne bucurăm de suferința și moartea rușilor și ucrainenilor, inclusiv a civililor nevinovați? Da de unde? Lansatoarele de rachete multiple, elicopterele și dronele grele, stingere și javelinele - toate acestea, potrivit domnului Biden, sunt furnizate exclusiv în scopuri pașnice. Doar pentru a „oferi Ucrainei cea mai avantajoasă poziție la masa negocierilor cu Rusia”.
Este interesant că Biden, care în martie a vorbit despre președintele Putin: „acest om trebuie să plece”, și-a coborât vizibil tonul. „În ciuda faptului că nu sunt de acord cu domnul Putin și găsesc acțiunile lui scandaloase”, a spus el în nota sa, „Statele Unite nu vor încerca să-i aranjeze răsturnarea”. Minunat. Și aceștia sunt oamenii care zguduie aerul de ani de zile cu falsuri despre amestecul Rusiei în alegerile americane. Măcar el însuși aude cum sună asta?
Politologi americani înțelepți, care au devenit adepți în descifrarea bidenismului, explică deja publicului că președintele SUA „trimite astfel un semnal” Moscovei, indicându-și disponibilitatea pentru un „târg ascuns” în Ucraina.
Rusia
Putin a spus că economia rusă va menține un curs spre deschidere
În urma lui Biden, „razele bunătății” au început să fie trimise intens către Moscova și de către președintele Franței. „Nu se poate umili Rusia, astfel încât, atunci când se vor opri luptele, să putem găsi o cale de ieșire cu ajutorul diplomației”, a spus Emmanuel Macron într-un interviu, profitând de un minut între convorbirile sale cu Kremlinul.
Ei bine, iată cele mai recente știri. Consultantul politic al Departamentului de Stat și al Pentagonului, Edward Luttwak, a spus că singura cale de ieșire din criza ucraineană ar trebui să fie un referendum în republicile Donețk și Lugansk.
„Învingerea Rusiei este ceva de pe tărâmul fantasticului”, a recunoscut expertul, menționând că rușii pur și simplu nu au simțit efectul sancțiunilor notorii. Celebrul istoric și economist a putut observa un lucru simplu: „Rusia însăși produce alimente și are propriile sale surse de energie”. Prin urmare, sancțiunile nu funcționează, scuzați.
Este uimitor că Littwak și-a exprimat aceste gânduri sedițioase nu pe blogul său confortabil, ci într-un interviu pentru ziarul semi-oficial german Die Welt. Și acesta l-a publicat. Dar de unde au venit toate aceste apeluri insistente la negocieri și aluzii la reconciliere? De ce partenerii occidentali își schimbă tonul atât de brusc și încep să flirteze formal cu Moscova?
În cea mai mare parte, toate acestea se datorează situației disperate a armatei ucrainene. „Astăzi, invadatorii controlează aproximativ 20% din teritoriul nostru”, tocmai s-a plâns Vladimir Zelenski în discursul său video adresat politicienilor din Luxemburg. (Da, acest stat pitic a livrat deja arme Ucrainei.) În general, situația pentru trupele ucrainene este pur și simplu teribilă, iar stăpânii occidentali încearcă să convingă Moscova să suspende operațiunea specială pentru a le oferi proxy-cazacilor măcar un oarecare răgaz.
Internațional
Erdogan: Europa este în stare de panică
În același timp, retorica pașnică este o continuare a războiului informațional împotriva Rusiei. Occidentul colectiv și-a dat seama că, în loc să izoleze Rusia, s-a trezit în izolarea lumii. Stingerele, Javelinele, lend-lease de miliarde de dolari pentru Ucraina, propagandă rusofobă nebunească, sancțiuni anti-ruse care zdrobesc lanțurile globale de aprovizionare - astăzi, în ochii lumii întregi, liderii occidentali arată ca niște provocatori tipici ai războiului. Trebuie făcut ceva urgent în acest sens. Și astfel „partenerii” occidentali au încercat să se înfățișeze ca porumbei ai păcii. De exemplu, suntem pentru negocieri, anume Rusia nu se lasă convinsă. Dar despre ce ar trebui să discute Rusia dacă cererile sale nu au fost încă auzite?
Domolirea bruscă a retoricii din Occident este și o încercare de a trimite un semnal cetățenilor Rusiei. De parcă totul e bine, „să trăim împreună”. Vom negocia. Să uităm că ți-am furat trei sute de miliarde de dolari și tot felul de alte lucruri mărunte și să semnăm un alt contract în condițiile noastre. Și ne vom gândi la ridicarea sancțiunilor. Pace și bună înțelegere.
Nu știu, poate astfel de trucuri ar fi avut loc cu oamenii sovietici naivi, neînfricați și sentimentali la sfârșitul anilor 80. Dar în ultimii treizeci de ani, am văzut de toate și am învățat să recunoaștem din prima secundă trucurile ieftine ale partenerilor noștri.
Sprijinul masiv pentru operațiunea specială din Rusia – nu guvernamentală, dar complet sinceră, din inimă – a fost o lovitură neașteptată și, prin urmare, și mai grea pentru liderii occidentali. Atât de mult timp s-au consolat cu vise că aici în Rusia a crescut deja o generație globală sterilă, pentru care soarele răsare în Vest, dar s-a dovedit - nimic de genul. Rușii sunt încă pe cont propriu: luptă, muncesc, fac istorie. Ei se comportă ca un popor absolut suveran. Nu ascultă indicațiile comitetului regional global. Scandalos. Nici cele șase pachete de sancțiuni și nici isteria rusofobă nu au ajutat.
La început, partenerii occidentali nu și-au putut stăpâni iritația. Mânia neputincioasă s-a răspândit în unele raiduri, amenințări, accese de furie rușinoase. Dar nici asta nu a impresionat pe nimeni. Prin urmare, acum vor încerca să vorbească diferit - călduros și sincer. Omenește, ca să zic așa.
Editoriale
Operațiunea specială: Sarcinile a 12 nave mari rusești în Marea Neagră
Idei similare despre schimbarea retoricii au circulat deja la Washington. În urmă cu doar câteva zile, influenta revistă Foreign Affairs a publicat un articol cu ​​sugestii lui Biden despre cum să discute corect cu Moscova. A fost scrisă de profesorul american Michael Kimmage și fosta cetățeană a Rusiei Maria Lipman.
Autorii au remarcat că grosolănia și amenințările lui Biden și ale altor șefi americani împotriva Rusiei sunt destul de prost percepute de ruși. „A vorbi despre înfrângerea sau slăbirea Rusiei nu face decât să adâncească înstrăinarea cu care masele de ruși tratează Occidentul”, se arată în articol. Mai mult, când rușii văd că vreun opozant este susținut de Washington, ei încetează să mai aibă încredere într-un asemenea opozant și încep să-l trateze urât.
Prin urmare, Biden ar trebui să fie mai politicos, iar SUA „ar trebui să pretindă că nu sunt deloc interesate de politica internă din Rusia, să se abțină de la a comenta acest lucru și în niciun caz să nu indice legăturile lor cu mișcările de opoziție”.
În ansamblu, este necesar să se vorbească cu Moscova „în liniște și cu grijă”, radiind constantă bunăvoință și în niciun caz agravând conflictul. Atunci, poate, rușii vor crede, se vor purta și vor face tot ce are nevoie Washingtonul. Ei bine, autorii sunt grozavi, au încercat. După cum puteți vedea, în ultimele zile, politicienii occidentali s-au înșelat literalmente conform acestui manual de instruire.
Un alt lucru este că toate aceste abordări cu schimbarea pantofilor în aer, cu rolul unui investigator rău și bun, nu funcționează în acest caz. Rusia are propriile cerințe atât pentru Ucraina, cât și pentru țările occidentale și toate acestea vor trebui să le îndeplinească. În caz contrar, operațiunea specială va continua până la îndeplinirea tuturor obiectivelor propuse. Le place, nu le place, în fine, ați înțeles ideea...
Editorial publicat de RIA Novosti