Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

UE vrea să implementeze cumpărarea de arme la comun la fel ca la vaccinuri

Mecanismul controversat folosit în pandemie prin care Comisia Europeană a negociat și cumpărat vaccinuri anti-Covid în numele tuturor statelor membre UE este în lucru să fie aplicat și în cazul achizițiilor de armament
Sputnik
CHIȘINĂU, 18 mai – Sputnik. Inpolitics atrage atenția că UE ar putea cumpăra arme la comun, la fel cum a procedat și cu vaccinurile. Publicația invocă în acest sens un articol apărut în Politico.
Justificarea oficială este că, din perspectiva reînarmării continentului, planul „Apărarea UE” ar urmări să acorde Bruxelles-ului un rol în asigurarea unei eficiențe mai mari a cheltuielilor cu armele, permițând cumpărătorilor europeni să se asocieze pentru obținerea de contracte mai avantajoase.
Diplomații spun că desfășurarea de arme în valoare de 2 miliarde de euro pe care UE a acceptat până acum să le furnizeze Ucrainei înseamnă că, în multe cazuri, țările membre, în special cele cu muniții din epoca sovietică, din Est, și-au golit stocurile, care acum trebuie reumplute.
Într-un rezumat succint al ceea ce UE urma să realizeze, șeful politicii externe, Josep Borrell, a spus: „Europenii trebuie să cheltuiască împreună, mai mult și mai bine”, deschizând drumul către înarmarea în comun, gestionată de Comisia Europeană, la fel cum s-a procedat cu vaccinurile.
Conceptul general de achiziție comună a fost discutat marți, pe scurt, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor apărării din UE la Bruxelles. UE are deja un Fond european de apărare (FED), care este utilizat pentru finanțarea programelor comune de cercetare și dezvoltare. Există, de asemenea, o Agenție Europeană de Apărare (EDA), care ajută la coordonarea politicii de securitate. În completarea listei, există o Facilitate europeană pentru pace în afara bugetului, care este folosită pentru a oferi ajutor militar, inclusiv arme, țărilor partenere, iar Ucraina, de la începutul războiului, a fost principalul beneficiar al acestuia.
Internațional
NATO la munte și la mare
Într-o ședință de informare care a urmat întâlnirii de marți, ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, a spus că următorii pași – inclusiv câți bani ar putea fi investiți într-un program comun de cheltuieli și mecanismele legale care îl guvernează – vor depinde în mare măsură de nevoile de securitate identificate de Comisie.
Dar Comisia este foarte doritoare să își asume cheltuieli pentru toată Uniunea, așa cum a încercat și cu gazele, proiect încă nerealizat. Așa că e de așteptat să folosească pretextul conflictului din Ucraina pentru a-și spori puterile și a prelua de la statele membre încă una din atribuțiile suverane.
Internațional
Suedia și Finlanda au depus cererile de aderare la NATO