Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Crește tensiunea și în Balcani

Cresc tensiunile și în peninsula Balcanică, iar oficiali vorbesc de riscurile redeschiderii conflictelor în fosta Iugoslavie.
Sputnik
BUCUREȘTI, 13 mai - Sputnik. Federația Rusă și China nu vor susține menținerea în Bosnia și Herțegovina a unor forțe de securitate europene sub egida ONU. De asemenea, Rusia a pus în discuție și legitimitatea autorității de facto din fosta republică iugoslavă: Înaltul reprezentant al comunității internaționale.
Bosnia și Herțegovina se confruntă cu un eșec al Uniunii Europene și al ONU de a pacifica regiunea și de a construi un stat multinațional și multireligios.
După ce la începutul anului, sârbii din Bosnia și Herțegovina și-au exprimat dorința de a se uni cu Serbia, iar croații bosniaci și-au manifestat la rândul lor rezerva în buna funcționare a acestui stat fictiv, fabricat de ONU și susținut de UE, soarta trupelor străine care, prin misiunea Eufor-Althea vrea să controleze regiunea, este pusă în discuție în Consiliul de Securitate al ONU.
În timp ce Marea Britanie, Franța și Albania, s-au pronunțat pentru menținerea acestei misiuni militare și a actualului format, Rusia s-a pronunțat categoric împotrivă.
"Suntem îngrijoraţi de rolul jucat de operaţiunea militară europeană Eufor-Atlhea în Bosnia", a declarat Anna Evstigneeva, adjuncta ambasadorului rus la ONU.
"Din martie, contingentele pentru această operaţiune s-au dublat fără nicio consultare, se organizează patrule pe străzi cu arme grele, semănând panică în rândul populaţiei", a mai adăugat aceasta.
Rusia a negat și legitimitatea actualului reprezentant al UE la Sarajevo, Christian Schmidt.
De asemenea, China, prin ambasadorul său la Consiliul de Securitate, Dai Bing, a denunțat instituția Înaltului reprezentant ca pe o ”relicvă din altă epocă” și a atras atenția asupra riscului impunerii de sancțiuni unilaterale. De asemenea, potrivit site-ului de știri al ONU, a a atras atenția asupra consecințelor grave cu privire la securitatea alimentară pe care le-a avut deja conflictul din Ucraina.
În același timp, declarațiile premierului Viktor Orban referitoare la pierderea accesului la marea Adriatică de către Ungaria (conform cu hărțile istorice ale Ungariei medievale), a creat tensiuni și un schimb rece de replici între guvernele de la Budapesta și Zagreb.
Internațional
Vučić a explicat de ce Occidentul îi cere Belgradului să recunoască Kosovo