Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Socialiștii și comuniștii au propus o serie de măsuri de protecție socială a populației

Deputații BECS au făcut publice o serie de propuneri de susținere socială a populației, pe care le vor promova în Parlament.
Sputnik
CHIȘINĂU, 15 mart – Sputnik. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vladimir Odnostalco și Alla Darovannaia, au făcut public marți o serie de propuneri de susținere socială a populației, pe care fracțiunea parlamentară din care fac parte urmează să o promoveze în Parlament.
Potrivit unui comunicat emis de PSRM, este vorba, în primul rând, despre indexarea pensiilor și îndemnizațiilor sociale.
„Socialiștii au menționat că, datorită creșterii vertiginoase a prețurilor la produsele alimentare, combustibil, medicamente, precum și a tarifelor la energie, veniturile reale ale populației se reduc drastic și, drept urmare, scade puterea de cumpărare a cetățenilor”, este menționat în comunicatul serviciului de presă al PSRM.
Autorii inițiativei au subliniat că „indexarea pensiilor, planificată de la 1 aprilie, este calculată pe baza coeficientului egal cu rata inflației la finele anului 2021, deși de atunci prețurile au crescut considerabil.
Astfel, potrivit datelor statistice, în luna februarie a acestui an, comparativ cu luna februarie 2021, prețurile medii de consum au crescut cu 19%, inclusiv la produsele alimentare – cu 23%, produsele nealimentare – cu 15%, serviciile pentru populație – cu 17%”.
Societate
Guvernul Gavrilița anunță majorarea și indexarea pensiei: De unde vor fi luați banii
În opinia autorilor, „indexarea pensiilor începând cu 1 aprilie nu va fi efectuată pentru toți pensionarii în egală măsură. Pentru cele peste 180 de mii de persoane, care primesc o pensie mai mică de 2000 de lei, indexarea va constitui doar circa 280 de lei plus o sumă fixă. De asemenea, va fi indexată doar acea parte a pensiei, care nu depășește salariul mediu lunar pe economie – 9900 de lei”.
Fracțiunea BCS propune revenirea la indexarea pensiilor de două ori pe an, menținerea practicii de acordare pensionarilor cu venituri de până la 4 mii de lei a unui ajutor unic în valoare de 1000 lei, înghețarea prețurilor la produsele alimentare de bază, concomitent cu susținerea producătorilor acestor mărfuri și majorarea salariilor pentru asistenții și lucrătorii sociali.
Societate
Veste bună pentru beneficiarii de pensii: Cererile pot fi depuse online