Printre acestea este una care îi vizează direct pe producători – interzicerea exportului porumbului din 1 martie 2022.
“Din 1 martie 2022 se interzice exportul din Republica Moldova a porumbului și derivatelor acestuia, cu excepția semințelor de porumb destinate însămânțării. Toți agenții economici care au primit certificatele ANSA înainte de emiterea acestei decizii vor putea exporta”, a anunțat premierul Natalia Gavrilița.
Amintim că în data de 25 februarie, Comisia Națională pentru Situații Excepționale a interzis exportul de grâu și zahăr începând cu 1 martie. Atunci premierul a spus că această restricție “este importantă acum când avem și acest flux migrațional și cererea pentru produsele alimentare va crește”.
Tot în ședința de astăzi, Comisia Națională pentru Situații Excepționale a decis facilitarea importului de produse de strictă necesitate – fără certificarea acestora de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.
“În scopul asigurării stocului necesar de alimente și de alte produse de strictă necesitate, mărfurile supuse supravegherii sanitar-veterinare se vor plasa pe piață pe baza certificatelor sanitar-veterinare eliberate de autoritatea sanitar-veterinară din țările Uniunii Europene, fără a fi supuse certificării adiționale de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor”, a declarat prim-ministrul moldovean.
Totodată, pe perioada stării de urgență, a fost interzisă comercializarea și utilizarea articolelor pirotehnice.
Și important pentru refugiații din Ucraina care vin cu mașinile la noi, a fost anulată vinieta.
“Pe persoanele stării de urgență, persoanele posesoare de autovehicule care nu sunt înmatriculate în Republica Moldova, care intră pe teritoriul Republicii Moldova sau care îl tranzitează dinspre Ucraina nu sunt subiecții impunerii taxei pentru folosirea drumurilor din Republica Moldova, adică vor fi scutiți de plata vinietei”, a anunțat Maia Sandu.
Precizăm că de joi, când au început ostiltățile în Ucraina, au venit în țara noastră peste 70 de mii de cetățeni ucraineni. Dintre aceștia au rămas pe teritoriul nostru puțin peste 30 de mii. Peste 400 de ucraineni au cerut cereri de azil, anunță autoritățile moldovenești.
Stare de urgență în contextul situației din Ucraina
Precizăm că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat în dimineața zilei de 24 februarie, Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu situația din Ucraina. După ședință, șeful statului a făcut declarații de presă unde a anunțat că Guvernul urmează să solicite Parlamentului instituirea stării de urgență. Astfel, Parlamentul a instituit stare de urgență pentru 60 de zile în contextul situației din Ucraina.
Și Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că a instituit cod galben de alertă teroristă în Republica Moldova. Iar Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a anunțat crearea unei celule de criză în contextul situației din Ucraina. Totodată, la ora 12:00, spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis până la data de 4 martie, iar companiile aeriene au anunțat despre anularea tuturor zborurile dinspre și spre Moldova.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat în discursul adresat cetățenilor ruși, joi dimineață, că a decis asupra unei operațiuni militare speciale în Donbas. Șeful statului rus a menționat că planurile Rusiei nu includ ocuparea Ucrainei, dar Moscova va depune eforturi pentru demilitarizarea acesteia.