CHIȘINĂU, 11 feb – Sputnik. Negocierile consilierilor politici în ”formatul Normandia” la Berlin s-au încheiat fără rezultate sesizabile și declarații, a comunicat șeful adjunct al administrației președintelui Rusiei Dmitri Kozak, citat de RIA Novosti.
"Din păcate, cele aproape nouă ore de negocieri s-au încheiat fără rezultate vizibile, sesizabile, exprimate în documente. Am încercat să coordonăm o declarație finală a negocierilor noastre, pornind de la întâlnirea anterioară de la Paris din 26 ianuarie... Dar nu am reușit să depășim astăzi aceste divergențe”, a spus el la briefingul de bilanț.
După cum a menționat Kozak, Ucraina a refuzat chiar și să citeze în documentul final acordurile de la Minsk, în partea care spune că viitorul statut al Donbasului ”trebuie să fie decis în cadrul consultărilor și discuțiilor cu reprezentanții anumitor regiuni (regiunile Donețk și Lugansk – n. red.)”.
„Aceasta este o divergență cheie, pe care Ucraina a refuzat să o coordoneze, de aceea am încercat până în ultimul moment să găsim diverse formulări de compromis”, a explicat șeful adjunct al administrației prezidențiale ruse.
Kievul, a remarcat el, nu dă nici un răspuns pozitiv, nici unul negativ la propunerile Donbasului cu privire la viitorul statut al regiunii.
Eforturile diplomatice ale Franței și Germaniei, după cum a subliniat Kozak, nu s-au reflectat în niciun fel asupra poziției Ucrainei. Berlinul și Parisul abordează cu înțelegere poziția Rusiei în privința negocierilor cu Donbasul. „Dar deocamdată, acest lucru se confruntă cu o rezistență totală din partea Ucrainei, chiar și în privința procedurii de discutare”, a adăugat el.
Kozak a constatat că divergențele în ”formatul Normandia” au un efect devastator asupra implementării acordurilor de la Minsk. "Fără o poziție unică în ”formatul Normandia”, nu va exista înțelegere în procesul de negocieri de la Minsk. Ea nu există deja de opt ani", a amintit el.
Vorbind despre posibilitatea convocării unui summit în „formatul Normandia” la nivelul șefilor de stat, Kozak a menționat că această problemă nu este discutată, întrucât reprezentanții Germaniei, Franței, Ucrainei nu pot decide cine sunt părțile în conflict și ce obligațiuni trebuie să îndeplinească Rusia dacă Berlinul, Parisul și Kievul o consideră drept participantă la confruntarea din Donbas.
„După multe ciorovăieli, reprezentanții Germaniei și Franței au spus: nu știm ce obligații poate avea Federația Rusă în privința acordurilor de la Minsk, poate că Federația Rusă își va inventa ea însăși obligațiuni în privința acordurilor de la Minsk?” - s-a întrebat el.
Potrivit acestuia, după „astfel de vorbe, discuțiile despre convocarea ”formatului Normandia” au încetat și nu s-au mai fost reluate până acum”.
Kozak a menționat că situația privind reglementarea situației din estul Ucrainei a ajuns în impas și și-a exprimat speranța că participanții la proces vor formula idei concrete cu privire la modul în care să se pună capăt conflictului.
El a mai comunicat că la Berlin nu au fost discutate problemele de securitate legate de concentrarea trupelor și armamentelor ucrainene pe linia de contact din Donbas. Kozak a constatat că acum pe linia de demarcație în Donbass este concentrat un număr semnificativ de trupe și armamente ucrainene. „Dar este foarte greu de spus în ce măsură este dispusă Ucraina să soluționeze problema pe cale armată, nu politică”, a adăugat el, amintind că Kievul recurge în mod regulat la retorică militaristă și vorbește despre anumite planuri „A” și „B”.
„Să sperăm că vor fi suficient de rezonabili pentru a nu începe acțiuni de luptă împotriva propriilor cetățeni”, a adăugat Kozak.
La rândul său, șeful Biroului președintelui Ucrainei, Andrei Eermak, a declarat de asemenea că părțile nu au putut să se pună de acord în privința documentului comun. Totodată, el și-a exprimat speranța ca în scurt timp consilierii se vor întruni într-o nouă ședință, în cadrul căreia vor analiza proiectele de lege care sunt prevăzute de acordurile de la Minsk.
Așa-numitul „format Normandia” al negocierilor privind Ucraina există din iunie 2014, informează RIA Novosti. Atunci, în cadrul sărbătoririi a 70 de ani de la debarcarea trupelor aliate în Normandia, liderii Germaniei, Rusiei, Ucrainei și Franței au discutat pentru prima dată reglementarea conflictului din Donbass. Summitul anterior a avut loc la Paris pe 9 decembrie 2019. În ultima perioadă, părțile au discutat la diverse niveluri perspectivele interacțiunii în acest format.
Din aprilie 2014, Kievul desfășoară operațiuni militară împotriva autoproclamatelor RPD și RPL, conform ultimelor date ale ONU, aproximativ 13 mii de persoane au ajuns victime ale conflictului. Reglementarea este discutată inclusiv în cadrul reuniunilor grupului de contact de la Minsk, precum și în „formatul Normandia”. În pofida acordului de armistițiu, împușcăturile continuă, republicile anunță despre focurile trase de artileria grea asupra cartierelor locative. Moscova a atenționat în repetate rânduri că Kievul nu îndeplinește acordurile de la Minsk și tergiversează negocierile privind soluționarea conflictului.