”Parcurgem o perioadă extrem de tensionată, în care riscurile și amenințările la adresa securității regionale, europene și euroatlantice, inclusiv a securității României, s-au amplificat”, a declarat Iohannis marți, cu prilejul vizitei la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu" din Câmpia Turzii.
Potrivit lui, acest context de securitate ”confirmă necesitatea unei prezențe mai consistente a NATO, a Statelor Unite și a altor aliați în regiunea Mării Negre, pentru a asigura o postură consolidată de descurajare și apărare, așa cum am susținut în mod repetat”.
”În aceste condiții, trebuie să fim foarte bine pregătiți pentru a contracara acțiunile agresive, inclusiv de tip hibrid, de exemplu în spațiul cibernetic. România acționează ferm și consecvent pentru consolidarea solidarității și a unității NATO, iar relația transatlantică reprezintă un element principal de susținere a coeziunii aliate”, a adăugat Klaus Iohannis.
”În ceea ce ne privește, România este hotărâtă să-și dezvolte și să-și modernizeze în continuare capabilitățile militare, conform angajamentelor asumate în cadrul Alianței Nord-Atlantice”, a mai anunțat Iohannis.
La sfârșitul anului 2021, Rusia a publicat proiectele unui tratat cu Statele Unite și un acord cu NATO privind garanțiile de securitate.
Moscova, în special, cere de la partenerii săi occidentali garanții legale de neadmiterea extinderii NATO în continuare spre est, neaderarea la blocul NATO a Ucrainei și instalarea de baze militare în țările post-sovietice.
Propunerile conțin și o clauză privind ne desfășurarea armelor de lovitură NATO în apropierea granițelor Rusiei și retragerea forțelor alianței din Europa de Est pe pozițiile din 1997.