Acum, ponderea Trezoreriei în rezervele internaționale este mai mică de un procent. De ce Rusia a vândut aproape toată datoria națională americană și unde au fost direcționați banii eliberați, aflați din acest material al RIA Novosti.
Până la minimum
Ministerul Finanțelor al SUA anunță că Rusia a redus în noiembrie investițiile în titlurile de stat americane la 2,4 miliarde de dolari. În octombrie acestea au constituit 3,72 miliarde, iar în septembrie - 3,91.
Aceste obligațiuni sunt unul dintre instrumentele financiare cheie ale Casei Albe, cu care aceasta compensează deficitul bugetului american. Doar că deja Casa albă nu mai poate conta pe Rusia aici: obligațiunile de stat americane au fost vândute aproape în totalitate de ruși.
În 2010-2013, investițiile rusești în datoria SUA au depășit 140 de miliarde de dolari. Dar după ce Washington a anunțat sancțiuni în aprilie 2014, Moscova a început să se debaraseze de aceste hârtii de valoare.
În 2018, Banca Centrală a Rusiei a întreprins o vânzare masivă, reducând simultan portofoliul Trezoreriei SUA la jumătate, la 13,2 miliarde de dolari. De atunci, ponderea trezoreriei în rezervele de aur ale Rusiei practic nu a crescut.
Un portofoliu echilibrat
Periodic, investițiile sunt ușor majorate - acest lucru este necesar pentru echilibrarea portofoliului, dar în general - sunt reduse constant. Acum hârtiile de valori americane reprezintă mai puțin de un procent din rezervele internaționale ale Rusiei. Fondurile eliberate au fost transferate în aur, precum și în euro și yuan.
"Acesta este rezultatul logic al unei politici duse de mult timp. Din octombrie, Trezoreria a continuat vânzările, iar activele în dolari au scăzut la un record minimum", constată Eduard Bugrov, managing partner al companiei de investiții „JL ES Invest”.
Există mai mulți factori aici. În primul rând, are loc dedolarizarea, reducând dependența economiei ruse de moneda SUA. În al doilea rând, rezervele internaționale trebuie diversificate.
Potrivit lui Mihail Kogan, șeful departamentului de cercetare analitică de la Școala Superioară de Management Financiar, reechilibrarea este un proces normal pentru absolut orice portofoliu, fie că e un investitor individual novice, fie că e un ditamai stat.
Potrivit prognozei făcute de Kogan, în decembrie dinamica trezoreriei (încă nu există astfel de date) a fost negativă. Aceasta este o revizuire normală a interesului pentru un anumit obiect de investiție.
Calcularea riscurilor
Apropo, formarea rezervelor nu este doar o chestiune ce ține de oportunitatea pieței. Diversificarea (euro, yuanul, francul elvețian, precum și valute de rezervă de nivelul doi) mărește rezistența sistemului financiar la presiunea externă.
Adică, debarasându-se de datoria publică americană, Rusia, în primul rând, minimizează sancțiunile și riscurile geopolitice.
Este deja clar că relațiile dintre cele două țări au escaladat din nou și Washingtonul amenință Moscova cu noi restricții. Rusia fie este „deconectată” de la SWIFT, fie i se promite sancțiuni nominale împotriva băncilor. Sunt variante și mai rele.
“Nu poate fi exclus ca Statele Unite pot să decidă să înghețe activele în dolari ale Rusiei și să refuze să-și răscumpere obligațiile vândute. Desigur, în urma unei asemenea retorici, ar fi nerezonabil să păstrăm bani în resurse controlate de adversar”, subliniază Eduard Bugrov.
O abordare rațională
În același timp, deși ponderea obligațiunilor guvernamentale SUA în rezervele de valutare ale Rusiei a devenit pur simbolică, aceasta nu înseamnă că toate obligațiunile ar trebuie vândute.
Obligațiunile americane sunt un activ lichid, ele pot fi convertite rapid și în volume mari în valutele de referință ale lumii, vândute în orice moment. În plus, ele sunt un instrument convenabil pentru asigurarea obligațiilor, de exemplu, pentru tranzacții cu alte active.
În plus, marea majoritate a tranzacțiilor internaționale sunt efectuate încă în moneda americană, dolarul este cel care servește principalele fluxuri financiare și de mărfuri.
Un alt lucru este că Rusia se îndepărtează în mod deliberat de riscul sistemic și nu este vorba doar despre geopolitică și sancțiuni. Însăși situația financiară din SUA ridică întrebări în rândul multor investitori. Derutează, în primul rând, datoria uriașă, care devine din ce în ce mai greu de gestionat, aproape 30 de trilioane de dolari.
În luna august a anului trecut, americanii au atins din nou plafonul stabilit legal al datoriei publice. Din punct de vedere tehnic, acest lucru a făcut imposibil ca țara să se mai împrumute. În acel moment, bonurile de trezorerie depășiseră deja dimensiunea economiei SUA – 28,5 trilioane de dolari.
Drept urmare, Ministerul de Finanțe a ridicat din nou limita și a trecut bugetul pe modul „aspirator”, lansând o serie de plasări mari de obligațiuni guvernamentale. Lumea continuă să împrumute bani Washingtonului, dar există tot mai multe temeri dacă împrumuturile vor fi sau nu returnate.
Rezerve sigure
La sfârșitul anului 2021, rezervele internaționale ale Rusiei au atins un maxim istoric de 630,5 miliarde de dolari. Aceste active străine foarte lichide sunt administrate de Banca Centrală și de guvern. Rezervele internaționale ale Rusiei sunt păstrate în aur monetar, drepturi speciale de împrumut (DST), poziția de rezervă în FMI și fonduri în valută străină.
Toate acestea sunt folosite pentru acoperirea deficitului balanței de plăți, influențarea cursului de schimb al rublei prin intervenții, plata împrumuturilor externe, tranzacțiile de decontare cu alte state și îndeplinirea obligațiilor sociale.
Aurul domină în ultimii ani. La sfârșitul lunii iunie a anului 2020, ponderea metalului prețios a depășit pentru prima dată ponderea dolarului - 23% față de 22%. Aproximativ o treime din active este euro, 12% este yuanul.
Până la sfârșitul anului 2021, Banca Rusiei și-a crescut rezervele de aur la 2,3 mii de tone (74 de milioane de uncii). Este vorba de aproximativ 133 de miliarde de dolari, 21,3 la sută din rezervele de aur.
O astfel de rată ridicată oferă stabilitate suplimentară, oferă fiabilitate, diversificare și creștere a valorii. Acum aproximativ o treime din rezervele țărilor dezvoltate sunt stocate în aur.