CHIȘINĂU, 7 ian – Sputnik. Elitele și poporul Kazahstanului văd în mod diferit dezvoltarea țării. La asta se mai adaugă o combinație a mai multor factori interni și externi care au dus la acutizarea situației, a declarat pentru RIA Novosti șeful Direcției Sociologia Administrației de Stat a Institutului de Sociologie a Academiei de Științe a Belarus, Nicolai Șekin.
“Situația din Kazahstan nu este simplă. Specificul relațiilor de stat și din societate este că aceste se bazează pe clanuri, pe corupție, oligarhie, lipsa de omogenitate a societății, decalaj între programele de protecție socială și realitatea în care trăiesc cetățenii – toate aceste sunt cauze interne. În afara de aceasta, toată elita economică a Kazahstanului și-a făcut studiile în Londra, ea vede total într-o altă formă dezvoltarea țării decât majoritatea cetățenilor. În tot acest timp ea a promovat un model expansionist, în mare parte britanic, de dezvoltare economică, model care a întrat în contradicție cu ceea ce a fost până mai deunăzi în țară”, a afirmat expertul.
Potrivit lui, în același timp, există și factori externi care au determinat protestele din Kazahstan. Expertul belarus a atras atenția asupra faptului că situația în Kazahstan s-a acutizat înaintea summit-ului Rusia-SUA. “Consider că administrația SUA ridică miza. Potențialul intern de care au dispus pentru a face presiuni pe Rusia s-a epuizat. Așa că acesta poate fi unul dintre argumente”, a explicat Șiokin.
El a menționat că în Kazahstan se intersectează interesele unui șir de state: Afganistan, Turcia, China, Rusia, SUA, Pakistan.
“După cum vedem în secvențele video din Kazahstan, în țară deja au ajuns combatanți islamiști bine pregătiți, a mai spus expertul, menționând că acțiunile criminalilor au fost coordonate prin mijloace informaționale care erau dislocate în Ucraina”, a spus el.
“Se pare că interesele Rusiei și SUA converg, respectiv sarcina este să se semene zâzanie între Rusia și China. Dar aici mai sunt și interesele Turciei, care s-ar putea să nu fi renunțat la ideea constituirii unui califat (în Kazahstan – n.n.). Dacă acum în Kazahstan lucrurile nu se vor liniști, atunci comunității eurasiatice, în Asia Mijlocie (Asia Centrală – n.n.) și Orientul Apropiat (Orientul Mijlociu – n.n.) – le va fi foarte greu tuturor. Cu excepția Statelor Unite”, a mai spus interlocutorul.
“El a spus că ceea ce se întâmplă în Kazahstan este revoluția decapitării. Probabil este pentru prima dată în istoria revoluțiilor colorate când lovitura este aplicată, în primul rând, asupra structurilor de forță. Așa ceva nu a mai fost”, a constatat expertul belarus Nicolai Șekin.
Potrivit informațiilor Ministerului de Interne a Kazahstanului, în cadrul dezordinilor în masă au murit 18 de combatanți din cadrul organelor de interne și militari ai gărzii naționale, alți 748 au avut de suferit. De altfel, doi reprezentanți ai organelor de drept au fost decapitați.
“Acesta este probabil cea mai violentă revoltă care putea fi așteptată în spațiul post-sovietic”, a spus Șiokin.
Potrivit lui, faptul că președintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaeiv, i-a sunat pe colegii lui din Belarus și Rusia, Alexandr Lukașenko și Vladimir Putin, arată că el a înțeles că “a scăpat momentul, că trebuie salvată situația”. Și OTSC a reacționat, inclusiv Belarus și Rusia acordă ajutor (prin expedierea forțelor de menținere a păcii – n.n.). Trebuie să ținem cont de faptul că în Kazahstan se află multe puncte strategice, baze, care se află în jurisdicția rusească. În primul rând, acestea trebuie securizate, începând cu Baikonur – acestea sunt interese rusești”, a conchis expertul.