Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ministerul de Interne al Kazahstanului: Cei care refuză să predea armele vor fi nimiciți

© Sputnik / Жанна Етекбаева / Accesați arhiva multimediaRevolte în Kazahstan
Revolte în Kazahstan - Sputnik Moldova, 1920, 06.01.2022
Abonare
Ministerul Afacerilor Interne al Kazahstanului a atenționat cu privire la nimicirea celor care refuză să predea armele.
CHIȘINĂU, 6 ian - Sputnik. Ministerul Afacerilor Interne al Kazahstanului a anunțat că toți participanții la dezordini care refuză să predea armele vor fi nimiciți, informează RIA Novosti, care citează Sputnik Kazahstan.
„În caz de opunere a rezistenței armate la cererile legale de depunere a armelor, aceștia (participanții la revolte – n.red.) sunt distruși”, menționează sursa citată.
Se menționează că în regiunile Kazahstanului s-a intensificat patrularea poliției și a echipelor Gărzii Naționale, au fost înființate puncte de control, sunt reținuți infractorii.
Acțiunile de protest în Kazahstan au început în primele zile ale noului an. Locuitorii orașelor Zanaozen și Aktau, care sunt situate în regiunea producătoare de petrol Mangistau, au ieșit pe străzi pentru a protesta împotriva dublării prețului gazului petrolier lichefiat, care este folosit în calitate de combustibil pentru mașini.
În Almatî, vechea capitală a țării, au avut loc pe 4 și 5 ianuarie confruntări cu forțele de securitate, polițiștii au folosit gaze lacrimogene și grenade asomatoare. Pe întreg teritoriul Kazahstanului a fost deconectat internetul, iar transmisiunea mai multor posturi TV a fost oprită temporar. În Kazahstan a fost instituită starea de urgență.
În dimineața zilei de 5 ianuarie, președintele țării Tokaev a demis guvernul și a dispus introducerea reglementării de stat a prețurilor la gazul lichefiat și la benzină, pentru o perioadă de șase luni. El a anunțat, de asemenea, că va prelua funcția de șef al Consiliului de Securitate, care a fost condus anterior de primul președinte al țării, Nursultan Nazarbaev, și a anunțat noi măsuri pentru soluționarea situației.
La ședința Consiliului de Securitate, Tokaev a informat că a cerut ajutor OTSC „pentru a depăși amenințarea teroristă”. Consiliul de Securitate Colectivă al organizației a decis să trimită forțe de menținere a păcii în Kazahstan, care vor rămâne acolo pentru o perioadă limitată.
Tokaev i-a avertizat pe protestatari că autoritățile vor lua măsurile cele mai dure împotriva infractorilor, deoarece sunt deja morți și răniți în rândul forțelor de ordine.
În timpul ciocnirilor din Almatî, 18 angajați ai forțelor de ordine au fost uciși, doi dintre ei fiind decapitați - aceasta este o dovadă a caracterului terorist al bandelor. Alți 353 de ofițeri de securitate au fost răniți.
Fluxul de știri
0