Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert: Tarifele în transportul public din Chișinău vor crește inevitabil

Majorarea tarifelor pentru călătorii este un moment dureros pentru mulți citadini, dar, pe de altă parte, acest fapt poate salva transportul public al Capitalei de la colaps, afirmă expertul.
Sputnik
CHIȘINĂU, 12 dec - Sputnik. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat o posibilă majorare a prețului pentru călătoria în transportul public din Capitală. Anunțul a fost făcut exact în momentul în care locuitorii capitalei au început să primească primele facturi serviciile comunale, care au săltat în urma scumpirii prețului la gaz și care reflectă toate metehnele economiei moldovenești.
Mulți sunt de părere că majorarea conturilor pentru serviciile de transport public ar putea fi picătura care va umple paharul răbdării pentru populația și așa obosită de pandemie și care va produce o explozie socială. Este cu adevărat așa?
Poate că nu știe toată lumea, dar transportul public în Chișinău este subvenționat”, spune expertul economic Veaceslav Ioniță într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova. Este vorba de sute de milioane de lei pe an sau peste 20% din bugetul municipal. Și aceste costuri cresc în fiecare an. Și toate pentru ca tu și cu mine să putem plăti doi și trei lei pentru călătoria cu troleibuzul, respectiv cu autobuz”, a spus el .
Economie
Expert: În 2022 moldovenii ar putea achita și mai mult pentru gaz
Ioniță mai indică la un fapt puțin cunoscut în societate, dar extrem de important, din punctul său de vedere.
„Începând de anul viitor, în Moldova, taxa rutieră de la proprietarii de autovehicule personale va merge în întregime în bugetul local, inclusiv al municipiului Chișinău. În opinia mea, aceasta este una dintre cele mai importante schimbări introduse în țară. Peste 800 de milioane de lei pe an vor merge la bugetele locale din 2022. Totuși, nici acest lucru nu este suficient pentru situația cu transportul în comun din Chișinău”, spune economistul.
Ioniță dezvoltă o idee care la prima vedere poate părea paradoxală. Chișinăul, care ocupă 1% din teritoriul țării, concentrează zilnic 50% din traficul de transport național. Adică jumătate din toate vehiculele care circulă zilnic pe drumurile țării sunt concentrate în Chișinău. Iar problema are o singură soluție: dezvoltarea sistemului de transport public. E bine sau rău, dar majorarea tarifelor contribuie la dezvoltarea transportului public.
„Sunt profund convins că politica oricărei municipalități din Republica Moldova ar trebui să fie cât mai dură față de proprietarii de mașini. Taxele pentru parcare – doar cu plată și cât mai mari, benzi speciale pentru autobuze și troleibuze, pe care nu au acces vehiculele private”, spune Ioniță.
El este convins că soluția pentru colapsul rutier care îi irită pe poți în Capitală poate fi doar o rețea de transport public rezonabilă și atractivă. Dar această plăcere este scumpă.
Economie
Fenomenul periculos care distruge economia Moldovei – expert
Cu cât s-ar putea majora prețurile la călătorie autobuzele și troleibuzele din Capitală?
„Este foarte greu de spus. Din punct de vedere economic, răspunsul va fi unul, din punct de vedere politic – altul. În primul caz, nici tariful de 10 lei pentru un bilet nu va acoperi costurile companiilor de transport, în al doilea caz – probabil va fi o creștere de două ori a tarifului actual. Un lucru este clar: tariful va crește inevitabil”, – spune Ioniță.
Economistul Galina Șelari enumeră și ea motivele obiective ale creșterii prețurilor în transportul public.
„Aș dori să vă atrag atenția nu doar asupra faptului că au sărit în sus prețurile la energie în întreaga lume, ci și asupra simplului fapt că lucrătorii din sistemul de transport public primesc noi plăți pentru utilități în Moldova la fel ca și pasagerii lor. Și ei, de asemenea, trebuie să le plătească cumva”, spune Șelari.
Și încă un moment important. În definitiv, decizia de majorare a prețurilor la transportul public din Chișinău va fi luată de Consiliul Municipal. Dar nu există nicio îndoială că din punctul de vedere al publicului, responsabilitatea pentru acest demers îi va reveni unei singure persoane - primarul Capitalei, Ion Ceban. El însuși, cred, înțelege foarte bine acest lucru. Pe cât de curajos va fi acesta, urmează să aflăm în viitorul apropiat.
Economie
Reacția lui Spînu, după ce transportatorii au anunțat noi proteste