CHIȘINĂU, 22 nov – Sputnik. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale susține că nu a primit deocamdată nicio avertizare de la Gazprom privind necesitatea achitării plății curente pentru gazul consumat în noiembrie. Despre aceasta a anunțat ministerul de resort pentru jurnaliștii de la Ria Novosti.
Reacția vine după ce în această seară concernul rus Gazprom anunță că din cauza neefectuării plăților la gaz, peste 48 de ore, va opri livrările către Republica Moldova.
Gazprom este extrem de dezamăgit de felul în care Chișinăul își îndeplinește obligațiunile contractuale, a anunțat reprezentantul Gazprom Serghei Kuprianov.
Potrivit lui Kuprianov, Moldova trebuia să achite facturile pentru livrările curente până în data de 22 noiembrie.
Gazprom a purtat mult timp negocieri cu Republica Moldova pe tema aprovizionării cu gaze, finalizând discuțiile cu un contract corespunzător pe această temă.
Kuprianov a remarcat că propunerile Gazprom pentru contract, pentru prețul gazului au fost „bazate absolut pe prețurile de pe piață și au fost formate pe baza tranzacțiilor bursiere pentru gaz”. Partea moldovenească, a spus el, a insistat asupra unor prețuri preferențiale pentru ea.
Reprezentantul Gazprom a mai subliniat că pe fondul situației dificile din situația economică și financiară din Republica Moldova, precum și ghidat de dorința de a păstra pentru Moldova posibilitatea achitării datoriilor față de Gazprom, precum și de poziția președintelui rus Vladimir Putin, compania a decis să semneze contractul „practic în condițiile părții moldovenești, dar cu un punct esențial și important: Moldova face 100% din plățile curente pentru gaze la timp”.
Amintim că pe 29 octombrie MoldovaGaz a reușit să prelungească contractul anterior de livrare a gazelor cu Gazprom pentru o perioadă de cinci ani. Instituția a anunțat că se va utiliza formula de preț propusă de partea moldovenească. Aceasta înseamnă că prețul va fi format trimestrial, ținând cont de prețurile petrolului și gazelor din ultimele nouă luni.
Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldovagaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare a plăților restante. Astfel, de la 1 noiembrie Moldova cumpără din nou gaz din Federația Rusă.