CHIȘINĂU, 15 nov – Sputnik. Termoelectrica a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică majorarea prețului de producere a curentului, care ar afecta prețul pentru agentul termic. Acesta ar putea fi majorat cu 60%.
O decizie finală însă urmează să fie luată de ANRE. Anterior, în studioul Sputnik Moldova, directorul Agenției, Octavian Calmîc, a declarat că în perioada următoare ANRE este obligată din oficiu să revizuiască tariful pentru energia termică.
Potrivit directorului ANRE, în contextul în care Termoelectrica este cel mai mare consumator de gaze naturale, de acolo trebuie să vină lichiditatea pentru Moldovagaz, care ulterior să poată să închidă datoriile față de Gazprom. Totodată, Calmîc spune că prețul gazului consumat de Termoelectrica este o componentă determinată în tariful instituției, totuși, nu există o legătură direct proporțională.
„Adică, dacă tariful la gaze s-a majorat de două ori, acest lucru nu înseamnă că și tariful la energia termică va crește în aceiași mărime, ținând cont că există și alte cheltuieli. Nu pot să vă dau o cifră exactă sau una de reper. Cert este că acest tarif va fi mult mai mic”, a precizat Octavian Calmîc.
Ce ține de prețul pentru energie electrică, Calmîc a anunțat că în Republica Moldova sunt cele mai joase prețuri. Directorul ANRE mai spune că această criză a gazelor naturale a creat un dezechilibru și în sistemul electroenergetic european și regional în același timp.
În timp ce în regiune pentru un megawatt țările vecine achită prețuri de peste o sută de euro sau dolari, țara noastră cumpără cu doar 53,5 de dolari. Acest preț ar trebui să fie până la expirarea contractului cu Cuciurgan, care se încheie în luna martie 2022.
„În unele state bursele au ajuns și până la 200 de dolari pentru un megawatt, în România prețul este de aproximativ 125 de euro, iar în Ucraina în jur de 100 de dolari pentru un megawatt”, a mai spus Calmîc.
În prezent, Republica Moldova cumpără energie electrică conform aranjamentelor între furnizori, distribuitori, dar și producătorul de la Cuciurgan la valoarea de 53,5 de dolari pentru un megawatt. Acesta este prețul convenit în contractul din martie 2021.
Potrivit lui Octavian Calmîc, acordurile prevăd revizuirea procedurii sau sistarea livrărilor în anumite condiții. Astfel, în condițiile în care din varii motive de forță majoră anumite aranjamente juridice dintre ei se vor schimba cel care furnizează energia electrică poate să revadă și prețul.
„Acest lucru se poate întâmpla și mai devreme, dar noi nu avem astfel de semnale. La fel, nu vedem nici premisele pentru care s-ar întâmpla acest lucru. Nu vrem să creăm ceață în piață, dar din punct de vedere juridic acest lucru se poate întâmpla”, a precizat directorul ANRE.
În context, autoritățile vor intra în licitație pentru energia electrică conform regulilor de piață a energiei electrice care au fost adoptate de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică în anul trecut și sunt armonizate cu practicile europene.
O primă experiență pentru licitații, spune Calmîc, a avut loc în acest an, dar nu a existat o competiție la care să participe jucători mari regionali. Ținând cont de infrastructura Republicii Moldova, la etapa actuală pot exista jucători doar de pe piața ucraineană sau de pe piața internă, inclusiv cei din raioanele de est licențiați de către Republica Moldova.
Calmîc mai spune că din cauza lipse liniilor de înaltă tensiune cu România, țara noastră nu poate avea jucători și de pe piața europeană.
Trebuie precizat, pe 15 noiembrie, Termoelectrica a solicitat ANRE să majoreze prețul de producere a curentului cu 1 leu și 21 de bani, astfel încât acesta să constituie 2 lei și 37 de bani.
Reprezentanții Termoelectrica au precizat însă pentru Sputnik Moldova că această majorare nu va afecta consumatorul final, întrucât întreprinderea produce doar 11% din necesarul pe țară. Căldura însă ar urma să se scumpească cu 60 la sută.
„Conform estimărilor Termoelectrica SA, prețul pentru energia electrică produsă ar urma să crească cu 121 bani/kWh, până la 237 bani/kWh (fără TVA), iar tariful pentru energia termică livrată consumatorilor ar urma să crească cu 650 lei/Gcal, până la 1772 lei/Gcal (fără TVA)”, se menționează într-un comunicat de presă al companiei.
În prezent, prețul la curentul furnizat de Termoelectrica este de 1 leu și 16 bani/kWh (fără TVA), iar gigacaloria costă 1122 de lei (fără TVA). Termoelectrica susține că în structura tarifului actual se regăsește prețul de procurare a gazelor de 4018 lei pentru o mie de metri cubi.
Actualmente însă, după prelungirea contractului cu Gazprom, Termoelectica cumpără gaz de la Moldovagaz cu 8 650 de lei pentru mia de metri cubi. Necesitatea ajustării extraordinare este influențată de majorarea prețurilor la gazele naturale procurate cu aproximativ 115,3 %, precizează Termoelectrica într-un comunicat de presa. O decizie finală însă urmează să fie luată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.