”O parte din datorii, Moldovagaz trebuie să le plătească din sursele lor, dar o parte o va lua Guvernul. Pentru că dacă Guvernul nu va plăti o parte, Moldovagaz are tot dreptul să meargă în instanța de judecată și să anunțe Termoelectrica ca falimentară și să o deconecteze de la gaz”, a afirmat Alexandr Muravschi.
”Este vorba despre 444 de milioane. Practic jumătate sunt datoriile sectorului termo-energetic, care au folosit gaz pentru a produce căldură. Care nu au primit plată de la o parte a populației, din partea organizațiilor bugetare, cum ar fi grădinițe, școli. N-au plătit Moldovagaz și Moldovagaz nu a avut bani pentru a plăti Gazpromului”, a explicat fostul viceprim-ministru.
”În perioada asta am avut mai multe cazuri când a crescut tariful. Dar pentru schimbarea tarifului Moldovagaz trebuie să pregătească toate documentele, argumentele, să meargă la ANRE. ANRE trebuie să analizeze, ocupă timp. Spre exemplu, tariful nou, mai mare, a intrat în vigoare din data de 1 februarie, dar a fost revizuit și formal acceptat la 1 martie. O lună, noi am plătit la tariful vechi, dar Moldovagaz trebuie să acopere cu tariful nou – iarăși datorie”, a spus Alexandr Muravschi.
”Știm foarte bine că poziția Republicii Moldova la negocieri a fost foarte dură la prima etapă când noi nu recunoșteam datoriile, după asta a insistat că practic trebuie să fie audit, și au găsit un compromis: Asta înseamnă că Republica Moldova nu spune că nu recunoaște datoria. Republica Moldova a pus problema că noi vrem să știm exact cât”, a spus Muravschi.