Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Grosu, despre prețul la gaz, negocierile cu Gazprom și achizițiile din surse alternative

Președintele Parlamentului a vorbit despre eventualele prețuri la gaze, negocierile cu concernul rus Gazprom și despre achizițiile de gaze pe care le face Moldova din sursele alternative.
Sputnik
CHIȘINĂU, 29 oct - Sputnik. Prețul va crește, acest lucru este cert. Totuși, președintele Parlamentului susține că deocamdată nu poate da o cifră clară în ceea ce privește costul gazelor naturale. Igor Grosu a declarat în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune că după negocierile de la Sankt Petersburg ar putea apărea o claritate în ceea ce privește prețul pe care ar urma să-l plătească moldovenii pentru gaz.
Precizările vin în contextul crizei gazelor, având în vedere că actualul contract cu Gazprom expiră în 31 octombrie, iar un alt contract pe termen lung nu a fost încă semnat.

„Domnul Spînu, ministrul Infrastructurii continuă discuțiile pentru că da, ne dorim să avem o finalitate în aceste negocieri. Noi suntem un consumator de bună credință, noi tot timpul am plătit. Că s-au acumulat acolo niște datorii, nimeni nu zice că noi nu o să le plătim. Mă refer la datoriile de pe malul drept al Nistrului. (...) Noi vrem să mergem cu un audit și să evaluăm și să vedem din s-au format aceste datorii”, a precizat Igor Grosu.

Grosu a explicat de ce Republica Moldova zilnic lansează tendere și procură gaz din surse alternative în cantități mici, dar nu în cantități mari, care să ajungă pentru o perioadă mai lungă timp.
„Prețul pe piață variază de la zi la zi și dacă vrei să achiziționezi cantități mari, atunci costurile sunt mari. Trebuie să le cumperi pe o perioadă mai lungă și atunci poți să negociezi un preț mai scăzut. Dar să achiziționezi pe un termen lung la nivelul prețului de azi nu este rațional și este chiar contraindicat”, a precizat președintele Parlamentului.
Șeful Legislativului susține că unele categorii de persoane vor beneficia de compensații după stabilirea noilor tarife la gazele naturale. Grosu susține că deocamdată nu poate divulga prețul la care țara noastră procură gaz din surse alternative.
„Maximum ce putem spune este faptul că prețul este apropiat prețului de piață, dar în moment ce se va termina și vom decide închiderea situației excepționale, noi evident că o să venim și o să spunem cât ne-a costat și o să vedeți diferența”, a menționat Grosu.
Precizăm că viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Andrei Spînu, a anunțat că negocierile cu Gazprom pentru semnarea noului contract de furnizare a gazelor continuă și astăzi, pentru a treia zi consecutiv.
Serviciul de presă al Gazprom a comunicat aseară că joi la Sankt Petersburg a avut loc o nouă întrevedere între șeful Gazprom, Alexei Miller și viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova. La negocieri participă de asemenea președintele consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Cheban.
Delegația Republicii Moldova se află la Sankt Petersburg pentru o nouă rundă de negocieri privind livrările de gaze către republică. Părțile negociază asupra termenilor unui nou contract de furnizare a gazelor rusești către Moldova și asupra problemelor actuale de interacțiune dintre Gazprom și Moldovagaz.
Moldova și Rusia
Spînu: Negocierile cu Gazprom continuă și astăzi
Amintim că președintele Maia Sandu a susținut ieri un briefing după ședința Consiliului Suprem de Securitate în care a anunțat că a avut o discuție telefonică cu șeful adjunct al administrației președinției Federației Ruse Dmitri Kozak.

Criza gazelor din Moldova

Gazprom a anunțat pe 23 octombrie că nu va prelungi contractul cu Moldova, dacă autoritățile moldovene nu vor plăti integral datoria de peste 700 de milioane de dolari.
Reprezentantul concernului rus Serghei Kuprianov a declarat că situația dificilă în sectorul gazelor naturale cu care se confruntă Moldova s-a creat din cauza autorităților moldovenești.
Kuprianov a explicat că Republica Moldova a acumulat o datorie pentru gazul deja furnizat și că Gazprom este gata să prelungească contractul de furnizare a gazelor către Moldova cu rambursarea integrală a datoriei.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Moldovei Andrei Spînu a anunțat duminică că nu a ajuns la o înțelegere cu Gazprom în urma ultimei runde de negocieri și că prețul pe care l-ar cere concernul rus ar fi chiar mai mare decât cel de piață.
Anterior Spînu a mai fost în Federația Rusă, unde a discutat cu reprezentanții Gazprom despre asigurarea Moldovei cu gaze. Atunci el s-a întâlnit cu Elena Burmistrova, vicepreședintele de management Gazprom și directorul general al Gazprom Export. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a spus că a cerut să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.
Politică
Sandu: Suntem la cheremul regimului de la Tiraspol
Spînu a mai spus că, în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere cu Rusia, Guvernul mai are un plan de alternativă.
După două tentative eșuate, Andrei Spînu a plecat pentru a treia oară în Federația Rusă să negocieze cu Gazprom un nou contract de livrare a gazelor. Serviciul de presă al Gazprom a comunicat că în cadrul întrevederii părțile au continuat negocierile asupra termenilor unui nou contract de furnizare a gazelor rusești către Moldova și asupra problemelor actuale de interacțiune dintre Gazprom și Moldovagaz.
Pe 22 octombrie, în Republica Moldova a fost declarată stare de urgență în sectorul energetică pentru 30 de zile.
Contractul dintre ”Moldovagaz” și ”Gazprom” a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună. Conform prevederilor noi, Moldova achiziționează acum gaz la 790 dolari pe mie de metri cubi. ”Moldovagaz” a importat gaz în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.
Societate
Sandu: Guvernul are dreptate când optează pentru un contract pe termen lung cu Gazprom