Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Spînu: Negocierile cu Gazprom continuă și astăzi

© Photo : Telegram / ГазпромAndrei Spînu și Vadim Ceban la negocierile cu Gazprom
Andrei Spînu și Vadim Ceban la negocierile cu Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 29.10.2021
Abonare
Andrei Spânu a venit cu detalii despre negocierile care au loc la Sankt Petersburg în privința semnării noului contract cu Gazprom.
CHIȘINĂU, 29 oct – Sputnik. Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Andrei Spînu, a menționat că negocierilor cu Gazprom pentru semnarea noului contract de furnizare a gazelor continuă și astăzi, pentru a treia zi consecutiv.
Oficialul a apreciat că discuțiile poartă un caracter constructiv, fiind depuse eforturi considerabile pentru ”a găsi un punct de intersecție a intereselor ambelor părți”.
El a subliniat că Moldova își dorește un contract similar celui existent până acum.
”În cadrul rundelor de discuții cu Alexey Miller am prezentat poziția noastră - partea moldovenească își dorește să semneze un contract de furnizare a gazelor naturale, similar celui utilizat în ultimii ani”, a scris Spînu într-o postare pe Facebook..
Totodată, ministrul a reiterat că în ceea ce ține de volumul datoriei acumulate de Moldova-Gaz, ”Guvernul Republicii Moldova consideră că el poate fi convenit de părți doar în urma unui audit”.
Serviciul de presă al Gazprom a comunicat aseară că joi la Sankt Petersburg a avut loc o nouă întrevedere între șeful Gazprom, Alexei Miller și viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova. La negocieri participă de asemenea președintele consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Cheban.
Delegația Republicii Moldova se află la Sankt Petersburg pentru o nouă rundă de negocieri privind livrările de gaze către republică. Părțile negociază asupra termenilor unui nou contract de furnizare a gazelor rusești către Moldova și asupra problemelor actuale de interacțiune dintre Gazprom și Moldovagaz.
Amintim că președintele Maia Sandu a susținut ieri un briefing după ședința Consiliului Suprem de Securitate în care a anunțat că a avut o discuție telefonică cu șeful adjunct al administrației președinției Federației Ruse Dmitri Kozak.
Kremlinul - Sputnik Moldova, 1920, 28.10.2021
Politică
Când va efectua Maia Sandu o vizită la Moscova: Răspunsul președintelui
Ea a subliniat că discuția cu Kozak a avut drept scop facilitarea negocierilor care au loc la Sankt Petersburg cu Gazprom.
Președintele a menționat că negocierile cu Gazprom sunt în curs de desfășurare și că speră ca în urma acestora Moldova să obțină un preț avantajos la gaz.
„Faptul că prețurile la gaz au crescut de 5-6 ori nu este vina Republicii Moldova. De aceea negocierile durează o perioadă”, a spus Maia Sandu.

Criza gazelor din Moldova

Gazprom a anunțat pe 23 octombrie că nu va prelungi contractul cu Moldova, dacă autoritățile moldovene nu vor plăti integral datoria de peste 700 de milioane de dolari.
Reprezentantul concernului rus Serghei Kuprianov a declarat că situația dificilă în sectorul gazelor naturale cu care se confruntă Moldova s-a creat din cauza autorităților republicii.
"S-a creat o situație foarte dificilă cu furnizarea gazelor rusești către Moldova. Vina pentru aceasta revine în totalitate autorităților moldovenești. Vorbim despre criza neplăților din partea Moldovei pentru gazul rusesc. (...) Aici nu este vorba de politică, Gazprom este o societate pe acțiuni și nu poate opera cu pierderi, nu își poate permite să nu plătească impozite la bugetul Federației Ruse. Există limite pentru răbdare. Moldova însăși provoacă o criză cu propriile mâini", a spus Kuprianov.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Moldovei Andrei Spînu a anunțat duminică că nu a ajuns la o înțelegere cu Gazprom în urma ultimei runde de negocieri și că prețul pe care l-ar cere concernul rus ar fi chiar mai mare decât cel de piață.
Брифинг Майи Санду по итогам заседания Совета безопасности - Sputnik Moldova, 1920, 28.10.2021
Politică
Sandu: CSS propune reducerea consumului de gaze în instituțiile publice
Fluxul de știri
0