CHIȘINĂU, 19 oct – Sputnik. Unul dintre cele mai discutate subiecte în Republica Moldova continuă să fie situația din sectorul energetic. Săptămâna trecută, conducerea țării a decis să introducă „stare de alertă” în sectorul aprovizionării cu gaze. Totodată, compania Moldovagaz a cerut consumatorilor să economisească gazul natural. Primul ministrul Natalia Gavrilița, a declarat că, deși continuă negocierile cu Gazprom privind furnizarea de gaze naturale către țara noastră, autoritățile se pregătesc în același timp să cumpere combustibil de la alți furnizori.
Vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, după o călătorie nereușită la Sankt Petersburg, potrivit experților, întreprinde o vizită în Polonia. La Varșovia, Spînu intenționează să discute despre furnizarea de gaze naturale către Moldova. De ce a plecat Spînu în Polonia pentru a purta discuții pe tema gazului? Ce rezultate va avea această vizită? De ce președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, nu se implică în soluționarea problemei gazelor naturale? Aceste și alte chestiuni au fost discutate în studioul Sputnik Moldova cu fostul ministru al Finanțelor, președintele Partidului Legii și Dreptății, Mariana Durleșteanu.
Potrivit lui Durleșteanu, președintele Maia Sandu ar trebui să convoace ședința Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu situația din sectorul energetic.
"Scopul principal este furnizarea suficientă, astfel încât oamenii să nu rămână fără încălzire și electricitate în sezonul de iarnă. Deci, țara este săracă, dar va deveni și mai săracă. Acest lucru trebuie evitat. Ar trebui convocat Consiliul Suprem de Securitate, în cadrul căruia ar trebui date instrucțiuni concrete", a precizat Durleșteanu.
Aceasta mai spune că Andrei Spînu și-a asumat o mare responsabilitate în negocierile privind aprovizionarea cu gaze naturale a Moldovei, neavând experiență în acest domeniu.
"Vizita sa în Polonia va fi, cel mai probabil, fără rezultat. Dar poate nu. Trebuie să înțelegem că Polonia nu se numără printre țările producătoare de gaz... Aprovizionările Gazprom către România au crescut anul acesta la 344%. Și aceasta este România, care produce atât petrol, cât și gaze", a mai spus Durleșteanu.
În opinia sa, dacă Republica Moldova va cumpăra gaze rusești din Polonia, atunci ar trebui luate în considerare mai multe aspecte.
"În primul rând, pentru aprovizionare, sunt necesare volumele necesare consumului țării, astfel încât să nu existe întreruperi, astfel încât să nu existe probleme pentru cetățeni, astfel încât să nu existe întreruperi ale energiei electrice, precum și pentru a sprijini economia țării. Și aici nu se mai poate împărți în malul stâng și malul drept al Nistrului", a precizat fostul ministru al Finanțelor.
Ea a menționat că "Nord Stream - 2" presupune furnizarea de combustibil către Europa ocolind Ucraina.
"Fluxurile de gaze vor merge în Europa când "Nord Stream - 2" va fi funcțional. După cum înțeleg, conducta este deja umplută cu gaz, doar că nu au fost primite licențe din UE. În ceea ce privește țara noastră, trebuie să înțelegem modul în care transportul va fi efectuat și cât va costa. Până acum nu am văzut măcar câteva calcule comparative pentru rutele de transport cu gaz, deși Moldovagaz le poate avea. Dacă au zburat în Polonia, atunci sper că au niște calcule, cât ar putea costa", a remarcat Durleșteanu.
Aceasta a mai spus că în cazul în care prețul contractului va fi format la prețuri spot, asta nu ne va ajuta. Republica Moldova nu are o astfel de putere de cumpărare, a subliniat expertul.
Amintim, Comisia pentru Situații Excepționale, a decis instituirea Stării de Alertă în sectorul de gaze naturale. Totodată, s-a decis crearea unui grup de lucru în acest sens pentru a lua deciziile necesare în ceea ce privește ajutoarele oferite de stat pentru cetățeni.
Vicepremierul Andrei Spînu a menționat că s-a decis eliberarea păcurii din rezervele de stat pentru a se reduce consum de gaze la „Termoelectrica”. Totodată, autoritățile au făcut apel către populație să reducă consumul de gaze.
Totodată, președintele Maia Sandu l-a invitat pe șeful-adjunct al administrației prezidențiale a Federației Ruse, Dmitrii Kozak, la Chișinău. Drept răspuns, reprezentanții oficialului rus au revenit cu informația că în săptămâna curentă vizita în Moldova nu este posibilă. La fel, au fost invitați și reprezentanții Gazprom pentru a discuta subiectul livrării gazelor naturale.