Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Statele Unite au numit Rusia cea mai mare amenințare militară din următorii zece ani

Candidatul la funcția de ambasador al Statelor Unite ale Americii la NATO Smith: Rusia va fi principala amenințare în următorii zece ani.
Sputnik
CHIȘINĂU, 16 sept. - Sputnik. În viitorul previzibil, Rusia va rămâne principala amenințare militară la adresa NATO, a declarat Julianne Smith, care a fost nominalizată pentru postul de reprezentant permanent al SUA la Alianța Atlanticului de Nord, la o audiere care a avut loc în Congresul american.
"Rusia rămâne a fi cea mai mare amenințare geopolitică pentru regiunea euro-atlantică și va rămâne cu siguranță cea mai mare amenințare militară la adresa NATO pentru viitorul previzibil și, bineînțeles, pentru următorul deceniu", a spus Smith, fiind citat de RIA Novosti.
Din 2014, când s-a declanșat criza din Ucraina, Alianța Nord-Atlantică, a spus ea, a realizat multe în ceea ce privește consolidarea capacităților sale de a se opune Moscovei, dar mai sunt multe de făcut.
"Agresiunea rusă continuă, trebuie să tragem la răspundere Rusiei pentru toate acțiunile pe care le-a întreprins folosind tot instrumentarul de car dispune - fie că este vorba de capabilități convenționale, incursiuni în spațiul aerian NATO, acțiuni de înfricoșare sau atacuri cibernetice", a spus Smith.
Rusia
Lavrov a anunțat refuzul NATO de a dialoga cu Rusia pe chestiuni militare
De asemenea, ea a promis că, dacă va fi aprobată în funcția de ambasador american la NATO, atunci va colabora cu aliații și partenerii americani pentru a neutraliza consecințele nedorite pentru Statele Unite ale punerii în funcțiune a gazoductului de export a gazelor rusești Nord Stream 2.
Candidatul la postul de ambasador american la NATO a calificat Nord Stream 2 „o afacere proastă” și un „proiect geopolitic” care subminează securitatea energetică a Europei și, în primul rând, a Ucrainei.
În plus, Smith a adăugat că va continua să pună „întrebări dificile” Turciei și să o convingă de inadmisibilitatea achiziționării de sisteme de apărare antiaeriană S-400 din Rusia.
Internațional
Lider european: UE trebuie să își creeze propriile capacități militare