CHIȘINĂU, 4 sept – Sputnik. Impunerea angajaților să se vaccineze nu este o pârghie legală. Declarația a fost făcută de șeful unei rețele de restaurante din țara noastră, Dumitru Cebotărescu în studioul Sputnik Moldova. Potrivit acestuia, ca și oricare alți angajați din oricare alt domeniu, cei din HoReCa pot fi îndemnați să se vaccineze prin medota de discuții și informare corectă despre imunizare.
„Vorbim, ajutăm, informăm. De exemplu un membru al echipeni nu știa că poate să se vaccineze aici, în Chișinău, și aștepta să poată ajunge la Căușeni pentru a se imuniza”, a precizat șeful rețelei de restaurante.
Acesta mai spune că pandemia, de la începutul ei și până în prezent, a lăsat o urmă adâncă în afacerile celor din domeniul HoReCa. Mai ales că pe lângă restricțiile impuse de autorități, niciun suport pentru a depăși criza nu le-a fost acordat.
„Statul a uitat că atunci când se introduc restricții se oferă și anumite acțiuni de susținere pentru a putea supraviețui acestor restricții”, a mai spus Cebotărescu.
Potrivit lui, dacă se va implementa ideea prin care vizitatorii unităților de alimentație publică să fie nevoiți să prezinte un act privind imunizarea, prezența anticorpilor sau un test negativ la COVID-19, toate unitățile din acest domeniu ar avea pierderi enorme, ținând cont de rata mică de vaccinare din Republica Moldova. Întrebat de jurnalista Tatiana Cebotari ce ar însemna un nou lockdown pentru domeniul HoReCa, Cebotărescu a menționat că acesta ar fi sfârșitul activității mai multor localuri.
„Până acum aproximativ 20% din localuri și-au sistat activitatea. Un nou lockdown ar „pune capac” la și mai multe. Alte restricții, fără suport ar însemna că o mare parte din unitățile alimentare își vor încheia activitatea pentru totdeauna, dar restabilirea acestui domeniu este foarte și foarte complicată”, a mai spus șeful rețelei de restaurante.
Amintim, în cadrul unei întrevederi a ministrului Economiei Sergiu Gaibu cu reprezentanții unităților de comerț și alimentație publică a fost propus ca vizitatorii unităților de alimentație publică să prezinte un act privind imunizarea, prezența anticorpilor sau un test negativ la COVID-19.
Astfel de restricțiile ar putea fi implementate în cazul în care administratorul unității de alimentație publică va decide să declare localul său „COVID free”. Dacă acest lucru se va întâmpla, oamenii nu vor putea intra în localurile respective. Dacă însă administrația nu va cere vreuna din aceste dovezi, atunci localul ar putea activa la o capacitate redusă.