CHIȘINĂU, 24 aug - Sputnik. Noul cod vamal urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Asta după ce deputații au votat proiectul Codului Vamal în cea de-a treia lectură, finală.
Potrivit autorilor proiectului, scopul de bază pentru modificarea Codului Vamal este unificarea, modernizarea și eficientizarea legislației vamale, precum și ajustarea acesteia la angajamentele asumate de Republica Moldova prin acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.
Documentul presupune ajustarea anumitor noțiuni principale, cum ar fi biroul vamal de supraveghere, decizie vamală, declarație de origine, exportator, notificare de reexport etc. La fel, noul Cod prevede și modificarea plafonului de retragere a licenței brokerului vamal de la 2 milioane de lei - la 500 mii de lei.
Conform noului Cod, cursul de schimb valutar aplicat în scopuri vamale reprezintă cursul oficial al leului față de valutele străine stabilit de Banca Națională a Moldovei la momentul apariției datoriei vamale. Totodată, vor fi simplificate condițiile aferente distrugerii mărfurilor care aduc atingere unui drept de proprietate intelectuală, precum și majorarea termenului de la un an la 3 ani, în care titularul de drept este obligat să distrugă mărfurile care aduc atingere unui drept de proprietate intelectuală.
Noul Cod vamal propus pentru adoptare corespunde legislației Uniunii Europene, care prevede posibilitatea existenței magazinelor duty-free doar în aeroporturi, porturi, la bordul aeronavelor și navelor. O parte din magazinele duty free din zona de frontiera terestră își vor înceta activitatea la expirarea licenței, și anume la data de 22 decembrie 2022, adică până la intrarea în vigoare a noului Cod vamal.
Suplimentar, în vederea îmbunătățirii prevederilor din proiectul de lege au fost propuse completări care au drept scop asigurarea unor condiții echitabile mediului de afaceri și aduc claritate reglementărilor vamale, cum ar fi: reducerea amenzii în cazul nedeclarării în termen a mărfurilor, clarificarea noțiunilor de încălcări grave și infracțiuni legate de activitatea economică, dar și actualizarea unor norme din Cod cu prevederile legislației în vigoare la moment.