CHIȘINĂU, 23 aug - Sputnik. Procurorul General vrea anularea oricărui tip de imunitate. Acesta este unul dintre mecanismele propuse de Alexandru Stoianoglo în vederea implementării reformei justiției. Anunțul a fost făcut de procurorul general în cadrul unui briefing de presă. Întreg pachetul de reformare a justiției elaborat de Procuratura Generală, care conține și propunerea de eliminare a oricărui tip de imunitate, urmează să fie înaintat Guvernului spre avizare.
„Propun să fie anulată imunitatea tuturor demnitarilor, nu doar a deputaților. Avem zeci de instituții în care demnitarii beneficiază de imunitate. Propun ca de această imunitate să nu beneficieze nici procurorul general, nici procurorii, niciun demnitar din niciuna din organizațiile statului. Toți oamenii trebuie să fie egali în fața legii”, a declarat Stoianoglo.
Potrivit lui, dacă ar fi eliminată imunitatea, ar fi mai ușor de efectuat investigații în mai multe dosare de rezonanță, iar persoanele care iau decizii în acest sens „vor acționa altfel în cazul în care ar ști că pot rămâne fără imunitate”.
Totodată, Alexandru Stoianoglo propune ca membrii instituțiilor colegiale, inclusiv Parlamentul, Guvernul și altele, să poată fi trași la răspundere pentru deciziile luate.
„Instituirea mecanismelor de tragere la răspundere, inclusiv penale, a membrilor organelor colegiale – a celor care au votat concesionarea Aeroportului, transmiterea proprietăților statului, etc”, a propus Stoianoglo.
Procurorul-șef a mai propus un mecanism de responsabilizare a procurorilor, precum și păstrarea la Procuratura Anticorupție doar a cazurilor de corupție mare. De asemenea, se propune crearea unui tribunal specializat pentru fapte de corupție.
Se propune, de asemenea, optimizarea, curățarea Procuraturii de persoanele care au luat decizii ce au prejudiciat statul, să fie instituit moratoriu pentru 6 luni și să fie simplificată procedura de tragerea la răspundere a procurorilor. Se vrea și reevaluarea cadrului normativ aprobat în perioada „statului capturat” în domeniul justiției. La fel, se propune reconceptualizarea eficienței Procuraturii Anticorupție.
„Propunem atribuirea competențelor pentru Procuratura Anticorupție pentru examinarea și investigarea cazurilor mari de corupție. Crearea unei instanțe specializate anticorupție, unde să fie investigate cazurile mari de corupție”, a mai spus Procurorul General.
Printre mecanismele de reformare a justiției propuse de Procuratura Generală se numără și extinderea atribuțiilor procurorilor cu privire la măsurile de investigații, inclusiv asupra cazurilor mari de corupție. În plus, se propun atribuții pentru procurori în ceea ce privește suspendarea provizorie din funcție a persoanelor cercetate în acțiuni coruptibile, răspunderea contravențională pentru fapte de corupție pe fapte mici până la 100 de unități contravenționale.