CHIȘINĂU, 12 aug – Sputnik. Proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură a primit astăzi aviz pozitiv în Comisia Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică; Comisia Protecție Socială, Sănătate și Familie; Comisia Administrație Publică; Comisia Cultură, Educație, Cercetare, Tineret, Sport și Mass-Media ale Parlamentului. Aviz pozitiv pentru acest proiect de lege au dat și comisiile Politică Externă și Integrare Europeană; Economie, Buget și Finanțe; Juridică, Numiri și Imunități.
În context, deputații propun introducerea unui mecanism de verificare a activității procurorului general, cât și de sancționare a acestuia, după efectuarea unei evaluări a performanțelor. Respectiv, ar urma aplicarea sancțiunii disciplinare sau dispunerea revocării din funcție. Comisia Juridică, Numiri și Imunități a Parlamentului a aprobat unanim raportul la proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură.
Conform documentului, performanțele Procurorului General se vor evalua anual de către comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General, constituită de Consiliul Superior al Procurorilor. Evaluarea performanțelor Procurorului General se va putea iniția la sesizarea președintelui Republicii Moldova sau a cel puțin trei membri ai Consiliului Superior al Procurorilor.
„În cazul obținerii calificativului „eșuat”, Consiliul Superior al Procurorilor propune președintelui Republicii Moldova eliberarea din funcție a procurorului general”, este precizat în nota informativă a proiectului de lege.
Se mai propune reglementarea privind posibilitatea suspendării din funcție a procurorului general în cazul în care în privința acestuia a fost pornită urmărirea penală. La rândul său, președintele țării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, numește un procuror general interimar pe perioada suspendării.
Trebuie de precizat că funcția de membru al comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general va putea fi deținută de persoane care dispun de calificare în domeniul dreptului, managementului public, având experiență de cel puțin zece ani în domeniul de activitate profesională și o reputație ireproșabilă. Totodată, membrii comisiei nu pot fi angajați în serviciul public.
Proiectul a fost avizat pozitiv de majoritatea comisiilor parlamentare permanente și va fi transmis spre aprobare în ședința plenară.