Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sandu: Guvernul trebuie să înceapă dialogul cu Federația Rusă

Șeful statului, Maia Sandu, a vorbit despre cele mai mari probleme care pot afecta securitatea și apărarea națională, și a explicat de ce nu s-a întâlnit până acum cu Vladimir Putin.
Sputnik
CHIȘINĂU, 5 aug – Sputnik. Președintele Republicii Moldova este de părere că imediat ce va fi învestit, Guvernul Gavrilița trebuie să inițieze discuții cu Federația Rusia în contextul securității naționale a statului. La fel, președintele crede că, pentru se a putea vorbi de securitatea națională, instituțiile statului care se ocupă de securitatea și apărarea statului trebuie reformate și consolidate. Aceste precizări au fost făcute de președintele țării Maia Sandu în cadrul unei emisiuni televizate.

Este chiar prerogativa Președinției. Aici va juca rolul echipa mea în reforma pe domeniul securității. O să începem cu evaluarea problemei și a situației în general în aceste instituții”, a declarat Sandu.

Șeful statului mai spune că în ceea ce ține de securitatea și apărarea națională este foarte importantă și politica externă.
Politică
Maia Sandu, despre așteptările de la noul Guvern și de la Parlament
„Chiar din primele zile de la preluarea mandatului mi-am anunțat interesul de a avea relații bune cu vecinii noștri. Vom putea asigura securitatea țării prin participarea la proiecte de securitate regională. Și relația cu România este foarte importantă, și relația cu Ucraina este la fel foarte importantă”, a mai spus Maia Sandu.
Politică
Grosu: Noi vrem să avem relații corecte, pragmatice, predictibile cu Federația Rusă
De asemnea, președintele consideră că imediat ce noul Guvern va intra în funcție trebuie să înceapă discuțiile și cu Federația Rusă.

„Sunt și probleme mai mari care depășesc această zonă a noastră - discuția și dialogul cu Federația Rusă. Cred că imediat ce va intra în funcție, Guvernul trebuie să inițieze discuțiile și să discutăm toate problemele pe care le avem, inclusiv problema trupelor rusești, despre care am vorbit întotdeauna deschis. Știm că pozițiile sunt diferite - ceea ce spunem noi șu ceea ce spune Moscova. Dar în primul rând avem sarcina să menținem liniștea în țară”, a menționat Sandu.

Președintele a adăugat că cel mai important este să fie evitată orice intenție de destabilizare a situației, în special din cauza conflictului transnistrean, pentru că prezența unui conflict nesoluționat este sursa principală de instabilitate.
Întrebată de ce până acum nu s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin, Maia Sandu a explicat asta prin criza politică de la Chișinău.
Maia Sandu nu a precizat clar la ce nivel vor avea loc discuțiile cu Fedrația Rusă, la nivel guvernamental sau prezidențial. Totodată, șeful statului a menționat că discuțiile cu Federația Rusă se vor referi nu doar la securitatea națională, dar și la problemele economice, dar și alte domenii.
Politică
Juravliov: Cum va dezvolta PAS relațiile cu Rusia
”Avem probleme la nivel economic pe care trebuie să încercăm să le rezolvăm, care sigur depind de voința ambelor părți, avem probleme care țin de armamentul care este pe teritoriul țării noastre și care reprezintă un pericol. Și am auzit cel puțin în 2019 o anumită deschidere din parte Federației Ruse ca să se înceapă să se lucreze la lichidarea acestui armament. Problema armatei, problema conflictului transnistrean - sunt subiecte complicate, dar care trebuie discutate și eu sunt deschisă să discutăm aceste subiecte și să căutăm soluții”, a conchis Maia Sandu.