CHIȘINĂU, 15 iul. - Sputnik. Federația Rusă este pregătită pentru orice evoluție a relațiilor cu Republica Moldova după alegerile parlamentare și va urmări cu atenție pașii noii puteri. Despre acest lucru a relatat pentru Sputnik Moldova Leonid Kalașnikov, președintele Comitetului Dumei de Stat a Rusiei pentru Afaceri cu Comunitatea Statelor Independente.
”Vom vedea care vor fi acțiunile lui Sandu în continuare, în raport cu NATO, în raport cu economia, nu prea este nevoie de ea acolo, în Occident. Rusia a salvat-o întotdeauna - și din punctul de vedere al producției, și din punctul de vedere al emigranților ", spune Kalașnikov.
Potrivit politicianului, o poziție activă anti-rusească ar putea zdruncina încrederea cetățenilor moldoveni în președinte și în noua putere.
"Dacă Sandu va continua să tensioneze și să întreprindă măsuri concrete față de Transnistria, Găgăuzia, față de relațiile cu Rusia, atunci marșul ei victorios se va opri aici. Populația îi va retrage încrederea. Oamenii ar putea ieși la proteste, nu sunt excluse alegerile anticipate", afirmă politicianul rus.
Leonid Kalașnikov consideră că în relațiile dintre Moscova și Chișinău au existat diferite momente, prin urmare Rusia este pregătită pentru orice evoluție a evenimentelor.
"Au fost timpurile lui Voronin, care a făcut multe pentru viață. Au fost timpurile lui Plahotniuc, iar apoi oamenii l-au poftit să plece, l-au aruncat din șa, mai ales când a început să desfășoare acțiuni antirusești. Sandu trebuie să înțeleagă asta”, afirmă deputatul.
Totuși, deputatul rus și-a exprimat speranța că Moldova și Rusia vor avea relații bune și în timpul noii puteri.
"Însă una este retorica preelectorală, și altceva sunt acțiuni reale. Iată Dodon a luat măsuri, a făcut Moldova observator în UEEA. Aș vrea să înțeleg cum se va comporta ea. Va deschide puncte NATO, se va grăbi să soluționeze cu forța problema transnistreană, vom vedea ", spune Kalașnikov.
"Însă una este retorica preelectorală, și altceva sunt acțiuni reale. Iată Dodon a luat măsuri, a făcut Moldova observator în UEEA. Aș vrea să înțeleg cum se va comporta ea. Va deschide puncte NATO, se va grăbi să soluționeze cu forța problema transnistreană, vom vedea ", spune Kalașnikov.
Potrivit lui Leonid Kalașnikov, Rusia ar trebui să ajute Moldova și să urmeze o politică mai activă în această direcție.
"Noi primim 15 mii de studenți din întreaga lume pentru studii gratuite. Iar Moldova primește de una singură cinci mii de locuri bugetare din România. Am abordat această problemă cu președintele Rusiei. Pentru că funcționarii doar vorbesc despre puterea soft, sper că vor începeți și să facă ceva", afirmă Kalașnikov.
Alegerile în Moldova
Amintim că pe 11 iulie, în Moldova s-au desfășurat alegerile parlamentare anticipate. Conform rezultatelor după procesarea a 100% din procesele verbale, PAS a adunat 52,80 la sută dintre voturi, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor - 27,17%, Partidul Politic „ȘOR” - 5,74%.
Ceilalți concurenți electorali nu depășesc pragul necesar pentru accederea în Parlament. Pe locul patru se situează blocul Renato Usatîi cu 4,10% din voturi, al cincilea este Partidul Platformei Demnitate și Adevăr cu 2,33%, urmat de Partidul Democrat cu 1,81%, PP DA - 1,45%.