Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

De ce Rusia a răspuns dur la provocarea distrugătorului britanic?

Rusia nu caută o confruntare cu NATO, însă este gata întotdeauna să-și apere frontiera, să lichideze orice agresor, indiferent de drapelul pe care îl poartă.
Sputnik
Iată de ce provocarea deliberată a distrugătorului britanic Defender pe 23 iunie, în apropiere țărmului Crimeii rusești, risca să fie ultima misiune a membrilor echipajului. Lansarea bombelor în calea navei britanice care a violat frontiera rusă arată cât de vulnerabile sunt forțele navale ale NATO într-o confruntare cu un inamic dotat cu tehnologii avansate.
Politică
Cum a comentat Kremlinul incidentul cu distrugătorul britanic
În jurul amiezii, pe 23 iunie, distrugătorul britanic HMS Defender a violat frontiera de stat a Rusiei în apropierea peninsulei Crimeea, chiar dacă în ajun Federația Rusă a anunțat o restricționare a circulației în această zonă a Mării Negre din cauza desfășurării exercițiilor de tragere. Aflarea în apropierea unor zone închise reprezenta pericol pentru orice navă.
Distrugătorul Defender a pătruns la trei kilometri distanță în apele interne în regiunea Capului Fiolente. Cele câteva avertizări transmise prin radio au fost ignorate, iată de ce nava de pază a serviciului de grăniceri al FSB a deschis un foc de avertizare, iar bombardierul flotei de la Marea Neagră Su-24M a efectuat lansări de bombe de avertizare de-a lungul direcției de mișcare a distrugătorului britanic (patru bombe aeriene de 250 kilograme). Doar după acest gest, la 12:23, Defender a părăsit teritoriul rus, schimbându-și direcția spre Golful Persic.
Video
Distrugătorul britanic HMS Defender, surprins de un avion și o dronă rusească
Punând punctele pe i, Ministerul Apărării al Rusiei a publicat imaginile video ale incidentului cu alungarea vasului din apele teritoriale rusești. Kremlinul a calificat acest episod drept o provocare deliberată și pregătită a forțelor navale ale Marii Britanii. Versiunea oficială a Ministerului Apărării al Regatului Unit despre “trecerea pașnică a navei prin apele teritoriale ale Ucrainei” nu suportă nicio critică. Chiar și reporterul BBC, care se afla la bordul “Apărătorului”, confirmă încălcarea premeditate și provocatoare a frontierei rusești la 12 mile de Crimeea, fiind pregătit de luptă. De ce a riscat atât de mult echipajul britanic?

Misiunea istorică

Distrugătorul HMS Defender a intrat în Marea Neagră pe 14 iunie, a ajuns în portul ucrainean Odesa pe 18 iunie, iar peste trei zile la bordul lui a fost semnat memorandumul cu privire la realizarea proiectelor de parteneriat maritim în următorii cinci ani între consorțiul industrial britanic și forțele navale ucrainene. Londra și Kievul și-au exprimat intenția de a promova o politică comună de “descurajare” a Rusiei, de a construi împreună nave militare și baze ale forțelor navale pe țărmul ucrainean. Așa cum a arătat incidentul din 23 iunie, variantele de “descurajare” sunt extreme de primitive și periculoase, mai întâi de toate pentru părțile „concesiunii” antirusești.
Rusia
Putem și bombarda: Reacția MAE rus la incidentul cu distrugătorul britanic
Există și un alt doilea motiv al provocării – distrugătorul britanic HMS Defender “s-a produs pentru încălzirea” exercițiilor militare navale ale SUA și Ucrainei Sea Breeze 2021, care se vor desfășura în perioada 28 iunie – 10 iulie, cu participarea altor 30 de state, 32 de nave, 40 de avioane, 5000 militari, inclusiv 18 echipe de operațiuni speciale. Cu regret, în aceste manevre antirusești participă a zecea oară și aparent neutra Moldovă, căreia Rusia îi oferă vaccinul împotriva coronavirusului.
Între timp, în ajunul provocării britanice la țărmul Crimeii, pe 22 iunie, Rusia a îndemnat Statele Unite și aliații lor să renunțe la manevrele agresive și de proporții Sea Breeze, care sporesc riscurile unor incidente neintenționate în Marea Neagră. Se pare că “partenerii” au decis să ignore din nou bunăvoința Moscovei. După primul episod cu trageri și lansări de bombe în regiunea Mării Negre, în următoarele săptămâni ar putea avea loc noi provocări.
Nu în zadar viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Reabkov, a declarat pe 24 iunie: “Putem face apel la bunul simț, putem cere respectarea dreptului internațional, iar dacă acest lucru nu ajută - putem bombarda. Nu doar asupra cursului, ci și asupra țintei, dacă colegii nu înțeleg"
Politică
BBC a făcut de râs Marea Britanie și NATO: Au mințit și au provocat Rusia

Este mai puțin diplomatic, însă este foarte clar pentru că inviolabilitatea frontierelor rusești reprezintă un imperativ absolut.
Incidentul în zona Capului Fiolente amintește de cazul distrugătorului american „John McCain”, care a încălcat frontiera rusă în golful Petru cel Mare, în apropiere de Vladivostok, în toamna anului 2020.
Nava și-a schimbat cursul fiind amenințată de distrugătorul rus „Admiral Vinogradov”. După care, Ministerul Apărării al Rusiei a primit dreptul de a deschide focul de artilerie și a efectua atacuri aeriene de-a lungul cursul navei care a încălcat frontiera de stat. Dezacordul unor state cu privire la frontierele rusești nu fac aceste frontiere “transparente” pentru NATO.

Organizarea destabilizării

Exercițiile Sea Breeze 2021 se vor desfășura în nord-vestul Mării Negre și într-un șir de regiuni ale Ucrainei. Manevrele depășesc limitele bazinului ucrainean. Planurile exercițiilor presupun: debarcarea trupelor de desant naval, acțiunile forțelor de operațiuni speciale NATO în comun cu forțele terestre pe poligoanele militare din regiunile Herson și Nikolaev, în preajma peninsulei Crimeea.
Rusia
Este o provocare – senator rus, despre incidentul din Marea Neagră
Centrele de comandă terestre se vor ocupa de transferul de trupe și mijloace în zona acțiunilor militare, organizării și desfășurării împreună cu trupele de desant naval a ofensivei în direcția țărmului Mării Negre. Conform scenariului, gruparea de coaliție a trupelor va fi mobilizată pentru “stabilizarea unei situații de criză”, provocată de activitatea unor formațiuni armate “ilegale” pentru Ucraina, “care sunt sprijinite de autoritățile statului vecin”. În acest caz se întrevede un vector al agresiunii în direcția teritoriului Donbasului, care nu este controlat de autoritățile de la Kiev. Probabil, coaliția va încerca  să repete scenariul “înaintarea în Kerci” după modelul anului 2018, iar această operațiune va avea un final umilitor pentru organizatorii acțiunii. Ministerul Apărării al Rusiei urmărește cu atenție pregătirea și evoluția Sea Breeze 2021, fiind gata să reacționeze operativ în funcție de situație, pentru a asigura securitatea militară a Rusiei.
Deocamdată NATO nu vrea să riște oferind Ucrainei un Plan de acțiuni pentru aderare și intenționează să se folosească de armata și teritoriul acestei țări, fără a depăși “liniile roșii” trasate de Rusia. Alianța realizează mai multe program de integrare “discrete”. Spre exemplu, pe poligonul din preajma orașului Mariupol, 60 de instructori englezi și danezi instruiesc 500 de soldați ucraineni pentru trageri cu lunetă și provocarea exploziilor. Populația Donbasului simte pe pielea sa această grijă a “partenerilor” de securitate a poporului ucrainean.
Rusia
Zaharova, răspuns ironic după incidentul din Marea Neagră
Pe cealaltă parte a planetei, flota Pacifică a Rusiei a organizat pentru prima dată în istoria contemporană exerciții militare de proporții în partea centrală a Oceanului Pacific, în direcția Hawai, considerat un ”portavion” de nescufundat al SUA. La manevre au participat aproximativ 20 de nave cu rachetă și submarine, avioane și elicoptere. A fost exersate cu succes acțiunile de distrugere a grupului aeropurtat ofensiv al inamicului. Forțele Navale ale Rusiei sunt capabile să-i organizeze eventualului inamic un „breeze” hipersonic sau termonuclear în orice punct al Oceanului Planetar.
La Conferința Internațională de Securitate de la Moscova, președintele rus, Vladimir Putin, ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și șeful Statului Major al Armatei Ruse, Valeri Gherasimov, au avertizat „partenerii” despre riscul sporit al unui război. Șeful Statului Major a amintit: “Rusia își rezervă dreptul de a utiliza arma nucleară doar drept răspuns la utilizarea împotriva ei sau a aliaților ei a armelor nucleare sau alte tipuri de arme de distrugere în masă, precum și în cazul unei agresiuni împotriva Rusiei, cu utilizarea armelor convenționale, dacă este pusă în pericol însăși existența statului”.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova