CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Acțiunile reprezentanților partidului unionist AUR la granița administrativă cu Transnistria pot deveni un factor în destabilizarea situației din Zona de Securitate.
Declarația a fost făcută de copreședintele Comisiei mixte de control din Transnistria, Oleg Belyakov.
„Vedem că anumite forțe din Republica Moldova încearcă să destabilizeze situația din Zona de Securitate. Ieri, la ora 15.30, un autobuz a sosit la punctul de control Varnița-Bender, din care au ieșit mai mulți cetățeni îmbrăcați în uniforme corespunzătoare, cu steaguri corespunzătoare, și au organizat un blocaj al punctului de control, au opus rezistență forțelor de aplicare a legii care slujesc acolo. Adică, în principiu, au organizat revolte în masă", a spus Belyakov.
Copreședintele CUC a declarat că partea transnistreană s-a oferit să trimită observatori militari la locul evenimentelor în legătură cu activitatea sporită a forțelor de ordine din zona cu un regim de securitate sporit.
Ce au făcut unioniștii la Varnița
Activiștii Alianței pentru Unirea Românilor - partidul unionist AUR, care candidează la alegerile parlamentare, au petrecut noaptea în corturi la punctul de trecere a frontierei administrative cu Transnistria.
Autobuzul cu activiști s-a oprit la ieșirea din Varnița. Reprezentanții AUR au declarat că merg la Bender „pentru a face agitație electorală”. Anterior, au încercat să călătorească în același autobuz cu simbolurile formațiunii politice la Râbnița.
Reprezentanții forțelor de menținere a păcii și ale biroului ombudsmanului au ajuns la punctul de control și au discutat cu activiștii.
Regiunea transnistreană, care are 60% dintre locuitori ruși și ucraineni, a căutat să se separe de Moldova chiar înainte de prăbușirea URSS, temându-se că Moldova se va alătura României pe valul naționalismului.
În 1992, după o încercare a autorităților moldovenești de a rezolva conflictul transnistrean pe cale armată, regiunea din stânga Nistrului a ieșit practic de sub controlul Chișinăului.
Soldații ruși de menținere a păcii au fost aduși în zona de conflict la 29 iulie 1992, în conformitate cu un acord semnat de președinții Federației Ruse și Moldovei.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova