Săptămâna viitoare, consilierii municipali ar putea să revină la subiectul taxelor locale. Mai mulți experți susțin că există câteva scenarii privind aplicarea impozitului imobiliar în Chișinău, inclusiv anularea lui sau instituirea unui moratoriu. Dacă aceste lucruri se vor întâmpla, ceea ce e puțin probabil, din punct de vedere electoral ar câștiga toate partidele, însă din punct de vedere al administrării fiscale ar putea să apără dificultăți, care, în timp, ar putea fi normalizate.
La Chișinău, mărimea impozitului pe bunurile imobiliare se stabilește de către Consiliul Municipal. În anul 2020, valoarea acestui impozit era de 0,15 la sută din valoarea cadastrală a locuinței. La finele anului 2020, Consiliului Municipal a majorat acest impozit până la 0,185% din valoarea cadastrală a locuinței, iar acest fapt a fost legat de implementarea la nivel de țară a unui proiect, cu suportul partenerilor externi, de reevaluare a cadastrului bunurilor imobiliare.
Va fi sau nu micșorat impozitul pe imobil
Primarul, Ion Ceban spune că subiectul dat a reapărut în campania electorală, chiar dacă aceiași consilieri care, acum, sunt vocali, în decembrie, când a fost luată decizia de a ajusta taxele imobiliare, nimeni din ei nu a avut obiecții.
„În luna decembrie, când a fost discutat subiectul taxelor locale nu au existat critici față de ajustarea acestor taxe și putem să vedem asta în stenogramele comisiilor de profil și a consiliului municipal. Mi se pare ipocrită abordarea, deoarece în unele localități din preajma Chișinăului, cei care sunt vocali acum, în decembrie, ei singuri au majorat aceste taxe imobiliare”, a menționat Ion Ceban.
Primarul mai spune că, la ora actuală, în Chișinău, sunt 78 de mii de apartamente care benificiază de compensații. Pe de altă parte, menționează Ceban, ASP, se află în proces, de reevaluare a cadastrului bunurilor imobile, proces care ar trebui să se încheie în anul 2022.
„Trebuie să privim acest aspect în complexitatea lui, nu putem să tolerăm situația pe care o avem în Chișinău când toate bunurile imobiliare sunt subevaluate de 3 sau 4 ori. Da, acest aspect a coincis cu perioada electorală, dar acest tablou nu poate dura până la nesfârșit. O reevaluare a bunurilor imobiliare nu s-a făcut din 2004. Pot să vă spun că direcția colectare a taxelor locale, în regim manual, se ocupă cu fiecare caz în parte și se fac aceste recalculări pentru anumite categorii de deținători de apartamente. Statul, prin ASP, implementează deja un proiect susținut de partenerii externi cu referire la modernizarea cadastrului bunurilor, de aceea, ajustarea cuantumului pentru impozitul imobiliar este un proces ireversibil. Ca să fiu mai explicit, acest plafon privind impozitul pe imobil ar putea să scadă, dar oricum se va păstra o ușoară majorare a taxelor ca rezultat al reevaluării de către ASP”, a concluzionat primarul Ion Ceban.
În anul 2020, încasările de pe impozitul pentru bunurile imobiliare a constituit 90 de milioane de lei, iar în anul 2021, se planifică o majorare la peste 182 de milioane de lei.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova