Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Modă sau disperare? A crescut de patru ori numărul moldovenilor care vor să se sinucidă

© Pixabay / Anemone123Depression
Depression - Sputnik Moldova, 1920, 18.06.2021
Abonare
În ultimele săptămâni a crescut simțitor numărul moldovenilor care decid să-și pună capăt zilelor. Se întâmplă în contextul în care mai multe persoane publice au decis să recurgă la acest gest disperat.
CHIȘINĂU, 18 iunie - Sputnik. În ultimele două săptămâni, a crescut numărul persoanelor care apelează pentru ajutor la Linia Verde pentru prevenirea suicidului. Declarația a fost făcută de fondatoarea Liniei Verzi, Liuba Ceban, în cadrul unui interviu pentru Sputnik Moldova.
Liuba Ceban - Sputnik Moldova, 1920, 16.06.2021
Podcasturi
Când apar gândurile suicidare: Semne că persoana are nevoie de ajutor
Se întâmplă în contextul în care mai multe persoane publice au decis să recurgă la acest gest disperat. Nu se cunoaște dacă există în acest sens o legătură de cauză-efect sau este o coincidență. Cert este că sunt mulți oameni vulnerabili, starea depresivă a cărora se poate acutiza în condițiile în care se vorbește mult despre suicid în spațiul public. 
"Foarte mult se vorbește în ultimele două săptămâni despre suicid și sunt foarte multe persoane vulnerabile. Am avut o creștere de 3-4 ori mai mare a mesajelor prin care oamenii cer ajutorul. Crește numărul persoanelor vulnerabile care se simt presate și au nevoie de ajutor suplimentar ca să facă față crizelor", a spus Liuba Ceban. 
Specialista susține că numărul real al celor care s-au sinucis anul trecut în țara noastră este semnificativ mai mare decât cel prezentat oficial. Deși au fost raportate peste 300 de cazuri de suicid, de fapt și-ar fi pus capăt zilelor de cinci ori mai multe persoane.
"Când e vorba de tentativă de suicid, OMS recomandă să înmulțim cifra oficială cu 25. Ceea ce înseamnă că la noi în țară anual avem 10 mii de tentative de suicid. Eu am împărțit cifra asta pe fiecare zi și iese că aproximativ 30 de cazuri pe zi, câte unul în fiecare raion. Adevărata fața a numărului de suicid nu o cunoaște nimeni", a zis fondatoarea Liniei Verzi.
Liuba Ceban a menționat că nu există motive trase la indigo din care oamenii să recurgă la acest gest disperat. 
"Foarte greu este să vorbim despre motivele care îi determină pe oameni să ajungă să recurgă la așa gest, pentru că niciodată nu am avut două istorii la fel. Viața oamenilor nu este un șablon, există doar factorii de risc care țin de mediu social, de factori biologici și psihologici. De la om la om motivele sunt foarte diferite. Ceea ce este în comun este că persoana poate să se izoleze sau să aibă stări de neputință. Nu putem spune că există o listă de motive, mai ales că omul care ajunge la apariția gândurilor suicidale are mai multe motive care îl presează", a spus Ceban.
Psihologul susține că rareori oamenii sunt determinați de alte persoane sau de mass-media să-și pună capăt zilelor. Singurul lucru pe care îl pot prelua este metoda, adică felul în care să recurgă la suicid.
Iurie Sadovnic - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2021
Republica Moldova
A murit Iurie Sadovnic: Marele bard s-ar fi sinucis
"Oamenii pot să fie influențați cu privire la modul prin care alții încercă să-și pună capăt zilelor. Oamenii se uită la știri, la filme sau citesc și așa pot să copie o metodă de suicid. În acest sens există pericolul de a copia comportamentul, dar nu vorbim de faptul că e la modă, dar de faptul că omul deja e vulnerabil. Nu poate fi că la om e totul bine și a apărut doar o mică problemă și el recurge la acest gest. Oamenii trec prin durere sufletească enormă care a fost adunată și alimentată cu mai multe traume pe parcursul vieții", a menționat specialista.
Fondatoarea Liniei Verzi pentru prevenirea suicidului în Republica Moldova a venit cu sfaturi pentru cititorii site-ului Sputnik Moldova.
"Eu aș sugera foarte mult să avem grijă de modul în care cei din jurul nostru trec prin situație de criză. Este important să învățăm semnele și să ajutăm persoanele care au perioade complicate în viață. Mereu să fim gata să invităm persoana la un pahar de vorbă și să îl ascultăm", a spus Liuba Ceban.
Amintim că în ultimele două săptămâni au avut loc două cazuri de suicid în rândul oamenilor publici. Este vorba de interpretul Iurie Sadovnic care s-ar fi împușcat în cap și o cunoscută bloggeriță care s-a aruncat de la etajul 14. Deocamdată, oamenii legii nu au prezentat o versiune finală a celor întâmplate.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0