Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Primul trimestru 2021: semne de revigorare a economiei, deși situația rămâne a fi proastă

Ministerul Economiei și Infrastructurii anunță într-un comunicat de presă că în primul trimestrul al acestui an, economia a dat semne clare de revigorare. Responsabilii de la MEI spune că au întrezărit acest semne încurajatoare în datele Biroului Național de Statistică.
Sputnik
Care sunt aceste semne?

Sectorul industrial dă slabe semne de viață

Primul semn anunțat experții Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI) este că sectorul industrial a revenit pe un trend ascendent în trimestrul I 2021, după evoluțiile negative continui, generate de consecințele pandemiei.
Problemele grave ale vinificației moldovenești - ce spune Gheorghe Arpentin
"În ianuarie-martie 2021, volumul producției industriale a crescut cu 3%. Sectorul energetic a avut cel mai mare impact pozitiv asupra creșterii sectorului industrial (+24,2%), precum și unele ramuri ale industriei prelucrătoare: industria ușoară (+13,7%), fabricarea de mobilă (+26,6%), produse din minerale nemetalice (+15,7%), mașini, utilaje și echipamente (+32,9%) etc.", spun experții MEI. Dar tot ei menționează că totuși industria alimentară și o parte din ramurile industriei constructoare de mașini rămân în declin, fiind afectate în continuare de consecințele secetei și ale pandemiei.

Comerțul cu servicii de piață prestate populației - creștere cu 31,1 la sută

Și în sfera comerțului s-a înregistrat o ușoară înviorare.
Republica Moldova
Ipocrizia guvernanților de la Chișinău: ruinarea economiei dată drept mare succes
"Evoluția comerțului cu amănuntul și a comerțului cu servicii prestate populației indică o îmbunătățire a cererii din partea populației. În ianuarie-martie 2021, comerțul de bunuri cu amănuntul a înregistrat o creștere de 6,6% (în prețuri comparabile), iar comerțul cu servicii de piață prestate populației – cu 31,1%. A fost în creștere și volumul serviciilor prestate întreprinderilor (+3,4%) și comerțul cu autovehicule (+14,4%) (în prețuri curente). Rămâne în scădere doar comerțul cu ridicata (-4,8%), deși în luna martie s-a înregistrat o creșterea a acestuia cu 8%", afirmă specialiștii de la Ministerul Economiei și Infrastructurii.
O creștere semnificativă a înregistrat și investițiile în active imobilizate.
Politică
Voronin: Moldova este în pericol, vor să acapareze cernoziomurile noastre
"Volumul investițiilor în active imobilizate a crescut esențial în I trimestru al anului 2021 (+14,8%). S-au majorat semnificativ investițiile în mașini și utilaje (+21%), mijloace de transport (+51%), precum și în construcții inginerești (+11,4%). Această evoluție a fost determinată de situația creditară favorabilă, creșterea investițiilor publice și a celor finanțate din surse străine. Totodată, investițiile în clădirile rezidențiale și nerezidențiale rămân în scădere (-5,7%)", constată experții Ministerului Economiei și Infrastructurii.  

Alarmant: Soldul negativ al balanței comerciale s-a majorat cu 21,5%

Chiar dacă în primul trimestru al anului volumul exporturilor a crescut, totuși situația nu este îmbucurătoare dat fiind că importurile au crescut și mai mult, iar deficitul balanței comerciale s-a majorat cu peste o cincime.
Republica Moldova
"Prețul" unui ucrainean în Europa, dar iată cât "costă" un moldovean
"Ca rezultat al relansării cererii externe din partea țărilor partenere, s-au majorat exporturile cu 5,6% în trimestrul I 2021. Totodată, restabilirea cererii interne față de bunuri din partea agenților economici și a populației a condus la creșterea importurilor cu 13,6%. Soldul negativ al balanței comerciale s-a majorat  cu 21,5%".
Analiștii MEI afirmă că și salariul  mediu lunar brut pe economie s-a majorat.
"Câștigul salarial mediu lunar brut al unui salariat din economia națională în trimestrul I 2021 a constituit 8468,6 lei și s-a majorat în termeni nominali cu 10,9% față de trimestrul I 2020. În termeni reali salariul s-a majorat cu 10%. Exprimat în valută străină acesta a constituit circa 401 Euro sau 484 dolari SUA. În sfera bugetară câștigul salarial mediu lunar a constituit 7463 lei, fiind în creștere cu 5,3%, iar în sectorul real – 8839,8 lei și s-a majorat, respectiv cu 12,8% (în termeni nominali)", mai constată Ministerul Economiei și Infrastructurii.
Republica Moldova
Surprize neplăcute în raportul Consiliului Concurenței privind piața petrolieră
La prima vedre, datele statistice și mai ales constatările Ministerului Economiei par a fi înconjurătoare. Dar asta doar la prima vedere. Dar raportate la nivelul dezastrului, căderii sau, mai bine zis, a prăbușirii economice de anul trecut, succesele înregistrate în primul trimestru al lui 2021 arată jalnice.    
Raportul Băncii Mondiale din 19 mai 2021, arată că "afectată de pandemie și de seceta severă, economia s-a contractat în anul 2020, PIB-ul înregistrând o scădere de 7,0 procente. Factorii principali ce au determinat acest declin al PIB au fost consumul populației, care, la fel, a scăzut cu 7 procente, urmat de investiții și de stocuri".
Raportul  BM mai constată că "pe partea de ofertă, măsurile de carantină au dus la o stopare a comerțului și a producției industriale, iar seceta severă a afectat agricultura. Nivelul de ocupare a atins minimul ultimilor cinci ani".
În concluzie, experții Băncii Mondiale constată că în anul 2021 economia a început treptat să își revină, dar majoritatea indicatorilor pe termen scurt se mențin încă în zona negativă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova