Numărul persoanelor care au apelat la mediatori pentru a-și rezolva rapid litigiile a crescut în anul 2020. Potrivit mediatoarei Aurelia Irodoi, restricțiile impuse în contextul pandemiei au îngreunat activitatea instanțelor de judecată, motiv pentru care tot mai multe cupluri ajuns să apeleze la serviciile de mediere.
"Medierea oferă posibilitatea de a soluționa un conflict într-un mod avantajos și într-o perioadă scurtă de timp. În perioada pandemică tehnologiile au permis ca procesul de mediere să fie executat prin discuții telefonice, platforme video ș.a.", a precizat Aurelia Irodoi.
Potrivit ei, deocamdată nu există o statistică care ar arăta rata adresărilor la mediatori în cazurile cuplurilor care și-au dorit să divorțeze în 2020, însă cu siguranță acestea sunt în creștere, susține specialistul.
"Din propria experiență pot afirma faptul că consultațiile cu privire la procesul de divorț, partajul de avere, educația și întreținerea copilului ș.a. au fost într-un număr mai mare decât în anii precedenți. Sunt mai mulți factori care au declanșat conflictele în familiile moldovenilor și chiar au contribuit la divorț", a subliniat mediatoarea.
În același timp, Aurelia Irodoi a remarcat că medierea nu funcționează în cazul persoanelor care nu sunt dispuse să coopereze și își subestimează reciproc interesele. Respectiv, cei care aleg această metodă de soluționare a litigiilor trebuie să manifeste deschidere, sinceritate și cooperare.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova