Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Deputat rus, despre exercițiile militare din România: NATO își îndeplinește sarcinile

În România are loc un exercițiu NATO la care participă și militari din 17 state aliate, inclusiv din Republica Moldova.
Sputnik

CHIȘINĂU, 6 mai - Sputnik. În aceste zile, militari din Republica Moldova participă în România la DACIA 21 LIVEX, cea mai mare serie de exerciții a NATO de la declanșarea pandemiei.

La exerciții vor participa circa 15.000 de militari - 10.000 din România și circa 5000 din 17 state aliate -  Albania, Bulgaria, Franța, Germania, Italia, Letonia, Marea Britanie, Moldova, Muntenegru, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, SUA, Turcia și Ungaria.

Un fost ministru de Externe român i-a scris lui Putin: Românii nu sunt neprietenii Rusiei
Exercițiile au început săptămâna aceasta, pe 4 mai, și se vor încheia la jumătatea lunii iunie.

Conform MApN, seria de exerciții se va desfășura în 16 poligoane și alte facilități militare din România, ”în cadrul celei mai complexe activități de instruire de la declanșarea pandemiei COVID-19, condusă de Comandamentul Forțelor Întrunite din Statul Major al Apărării”.

”Seria de exerciții reprezintă un vârf al pregătirii profesionale care a cuprins etape de planificare și organizare demarate cu un an înaintea fazelor de execuție operațională derulate în prezent”, arată MApN.

În privința participării militarilor din Republica Moldova, aceasta a generat unele reacții pe plan intern, care au făcut o legătură cu tensiunile apărute în urma exercițiilor militare ruse desfășurate pe teritoriul Federației Ruse, în vecinătatea Ucrainei.

Analist de top: ”Rușii stau mult mai bine decât marea majoritatea țărilor occidentale!”
Am solicitat o opinie în acest sens prof. univ.dr. general Mircia Chelaru, fostul șef al Statului Major General al Armatei Române, actualmente deputat în Parlamentul României.

”Exercițiul era programat de mult timp, de peste un an, iar militarii din Moldova participă de mulți ani de la exerciții comune”, spune generalul Chelaru. ”Este vorba de un exercițiu pur defensiv, realizat pe spațiul românesc, de militarii români în colaborare cu militari ai statelor cu care România are tratate de apărare”.

Generalul atrage atenția că aceeași situație a fost și în cazul exercițiilor militare derulate de Rusia – erau planificate de mult timp.

”La finele anilor ‘90 am organizat asemenea exerciții de apărare a spațiului românesc, la care au participat și cei din Moldova, iar în total au fost 18 state alături de România, deci mai multe decât acum”, spune generalul, apreciind că sunt ocazii excelente de pregătire militară, dar și un prilej de mai bună cunoaștere reciprocă, de schimb de experiență, deci și de detensionare.

Cristoiu: ”Cei care freacă cizmele NATO cu limba sunt un pericol național”
Fostul șef al Armatei Române spune clar – ”Faptul că au existat alte evenimente în perioada recentă nu este decât o simplă coincidență – și, de fapt, am avut de-a face mai mult cu interpretări, ori eu sper că nu se va continua sau replica în același fel”.

Concret, l-am întrebat pe general dacă este justificată reacția unor comentatori care asociază participarea militarilor moldoveni la un exercițiu NATO care vizează ”apărarea și descurajarea în flancul estic NATO” cu o amenințare la adresa Rusiei.

”Este, în primul rând, pregătirea apărarea spațiului românesc… nu a vreunui flanc estic”, a răspuns generalul. ”Orice alte comentarii și alegații despre Rusia, tensiuni generate… le consider BALIVERNE. Pentru mine și pentru orice militar adevărat seriozitatea primează în fața comentariilor și interpretărilor subiective sau tendențioase”.

Deputatul Dumei de Stat a Rusiei, Artem Turov, dimpotrivă, consideră că România este utilizată în mod activ de Alianța Nord-Atlantică și Statele Unite pentru ca acestea să-și rezolve problemele.

Ce spune Lavrov despre expulzarea diplomatului rus din România
"Noi știm și despre amplasarea sistemelor de apărare antirachetă în România. Exercițiile care se desfășoară în România cu un număr mare de contingente NATO sunt un indicator pentru sudul Europei. Infrastructura din România este utilizată de NATO pentru a-și îndeplini sarcinile", spune Turov.

Toate acestea împreună, potrivit deputatului, reprezintă o presiune organizată la granițele Rusiei.

„Sunt practicate diverse direcții de acțiune, transferul de trupe și arme, coordonarea acțiunilor în spațiul aerian. NATO își pompează contingentul de-a lungul frontierei cu Federația Rusă (acest lucru se poate observa în statele baltice) și o serie dintre ei participă la exerciții. Există o presiune politică din partea mai multor țări din UE atât asupra Federației ruse, cât și al țărilor prietenoase (Rusiei – n.n.)", menționează deputatul rus.

Potrivit lui Turov, orice exerciții în vecinătatea fostei zone de luptă trebuie efectuate cu prudență, iar toate părțile trebuie notificate cu privire la obiectivele acestora.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova