Vicepremierul pentru Reintegrare, Olga Cebotari, a declarat pentru Sputnik Moldova că viitoarea strategie de reintegrare a statului va trebui să conțină câteva elemente principale, inclusiv acceptarea unei viziuni unitare, solidare de reintegrare a țării pe termen mediu și lung.
„Schimbarea mereu a negociatorului șef din partea Chișinăului este un semnal negativ. Chiar dacă această memorie instituțională rămâne în cadrul biroului politici de reintegrare, este important să existe o stabilitate în funcție pentru negociatorul șef din partea Chișinăului”, a declarat Olga Cebotari.
Ea a mai spus că un document de reper pentru actorii implicați în elaborarea strategiei de reintegrare a țării ar trebui să fie legea Parlamentului Republicii Moldova, din 22 iulie 2005, cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităților din stânga Nistrului (Transnistria).
Formatul „5+2” include Moldova și Transnistria ca părți, OSCE, Federația Rusă și Ucraina ca mediatori, precum și Uniunea Europeană și Statele Unite ca observatori. În anul 2020, în procesul de negocieri a conflictului transnistrean nu a avut loc nici o ședință în formatul 5+2.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova