Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Procedura de adopție în Moldova: Ce spun specialiștii

Care este procedura de adopție în Republica Moldova și cât de muți moldoveni își doresc să ofere o casă micuților rămași fără grijă părintească? Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "ATITUDINI".
Sputnik
Procedura de adopție în Moldova: Ce spun specialiștii

Legea Nr. 99 din 28.05.2010 privind regimul juridic al adopţiei descrie detaliat procedura de înfiere a unui copil de către părinții adoptivi. Potrivit legii, persoanele care doresc să adopte copii depun cerere la autoritatea tutelară teritorială în a cărei rază îşi au domiciliul. Drept confirmare a depunerii cererii de adopţie, acestora li se eliberează un certificat.

Copiii ajung în stradă contrar politicilor de protecție ale statului: Cine trișează

La cererea de adopţie, adoptatorul anexează: copia de pe actul de identitate; copia de pe certificatul de naştere; copia de pe certificatul de căsătorie, în cazul adopţiei de către un cuplu căsătorit, sau copia de pe certificatul de divorţ, dacă este divorţat; certificatul de la locul de muncă despre funcţia deţinută şi despre cuantumul salariului sau copia de pe declaraţia de venituri sau un alt act similar, pentru ultimele 12 luni; copia autentificată de pe actul ce confirmă dreptul său de proprietate sau dreptul de folosinţă asupra unui spaţiu locativ; cazierul judiciar ș.a.

"Multe cupluri întâmpină deja dificultăți la prima etapă, afirmând că sunt multe acte pe care trebuie să le prezinte. Cei care-și doresc cu adevărat să adopte un copil sunt conștienți că este o procedură mai migăloasă, dar până la urmă sunt niște acte care demonstrează că sunt pregătiți pentru această schimbare în viața lor și corespund tuturor cerințelor de a crește și a educa un copil", a declarat pentru Sputnik expertul în adopția copiilor Stela Vasluian.

Procedura de adopție în Moldova: Ce spun specialiștii

Anastasia Gruzin, specialistă la Direcției politici de protecție a drepturilor copilului și familiilor cu copii, spune că un alt obstacol pentru adoptatori apare în momentul în care trebuie să aștepte propunerea autorității tutelare teritoriale privind copilul care ar urmează să fie adoptat. Unii părinți au cerințe concrete, cum ar dori să arate copilul, vârsta etc. Din acest motiv, pentru unii așteptarea este mai lungă.

"Dacă cuplul specifică că își dorește să adopte un copil cu vârsta de un an, să aibă ochi albaștri și alte caracteristici concrete, atunci ar putea aștepta mai mulți ani "candidatura" potrivită. În alte cazuri, procedura durează 9-10 luni, cum ar fi o sarcină obișnuită", a subliniat specialistul.
Procedura de adopție în Moldova: Ce spun specialiștii

Să devii mămica adoptivă și să treci la o nouă etapă în viață înseamnă responsabilitate, curaj și răbdare. De acest lucru s-a convins și președinta Asociației Naționale a Părinților Adoptivi, Aurelia Saftiuc.

Modificări în procedura de adopție și custodie a copiilor
Cea mai sensibilă perioadă este cea de adaptare cu copilul, atât pentru familie, cât și pentru micuț, afirmă tânăra mămică.

"Copilul meu s-a adaptat mai repede decât mine. De fapt, toți copiii se adaptează diferit. În primele șase luni a fost mai dificil, până ne-am deprins unul cu celălalt. Îmi amintesc și acum când mă trezeam noaptea și-l vedeam cum doarme – eram cea mai fericită", a povestit pentru Sputnik Moldova Aurelia Saftiuc.

Deși procedura de înfiere pare pentru unele familii destul de anevoioasă și birocratică, Aurelia Saftiuc afirmă că, odată ce există dorință, totul este realizabil. Important este ca viitorii părinți să înțeleagă că adoptarea unui copil înseamnă în primul rând o responsabilitate enormă și este un pas important atât pentru micuț, cât și pentru noua lui familie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova