CHIȘINĂU, 21 apr – Sputnik. În cadrul Comisiei Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică a Parlamentului, au fost audiați au fost audiați reprezentanții Ministerului Apărării, SIS, MAI și ai Biroului de Reintegrare. La ședință s-a vorbit de mobilizarea militară în regiune.
Expertul militar rus Alexandr Hrolenko a declarat într-un interviu Sputnik Moldova că nu există nici măcar obiectul pentru o astfel de discuție privind participarea contingentului de trupe ruse și de menținere a păcii la oricare acțiuni militare.
"Grupul de trupe ruse din regiunea transnistreană nu poate să participe la niciun fel de conflicte sub aspect tehnologic. În primul rând, este puțin numeros, acum acolo sunt dislocați nu mai mult de 2 000 de militari și nu dispune nici măcar de tehnică și armament greu. În la doilea rând, el are două obiective clar definite, - misiunea de menținere a păcii și de pază a depozitelor cu muniții. Trebuie să ai un fel de fantezie hipertrofiată ca să-ți imaginezi că un mic contingent se va porni în ofensivă spre Odesa, Kiev și nu mai știu unde își imaginează deputații parlamentului moldovean", afirmă Hrolenko.
Expertul rus spune că nu există nici un temei să așteptăm un conflict armat ruso-ucrainean de proporții.
Potrivit lui Sîrbu, autoritățile au confirmat o mobilizare militară fără precedent la frontiera Ucrainei cu Federației Ruse, însă au dat asigurări că, în acest moment, nu există premise pentru declanșarea unui conflict militar în zonă care ar putea să ne afecteze.
„Sperăm foarte mult să nu existe un conflict între cele două țări. Și pentru noi este foarte important acest lucru, deoarece știm că în regiunea transnistreană există un contingent militar al Federației Ruse și există un risc mare ca, în cazul în care ar putea începe acest conflict, să nu fie implicate și forțele rusești din regiunea transnistreană, or Transnistria este parte a teritoriului Republicii Moldova”, a declarat Sergiu Sîrbu.
Anterior, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a spus că Rusia nu este interesată să provoace un război civil în Donbas și va face tot posibilul pentru a-i proteja pe locuitorii regiunii.
Confruntarea armată din Donbas se desfășoară de șapte ani, iar aproximativ 13 mii de persoane au murit. Reglementarea conflictului este discutată în cadrul reuniunilor grupului de contact de la Minsk. Participanții la acest dialog au adoptat mai multe documente menite să rezolve conflictul, dar împușcăturile continuă.
Un regim cuprinzător de încetare a focului a intrat în vigoare în iulie 2020. Cu toate acestea, din februarie, luptele s-au intensificat, iar în aprilie DPR a raportat moartea unui copil după ce a fost lovit de o dronă ucraineană. În plus, Forțele Armate ale Ucrainei trag asupra celor două republici autoproclamate cu armel interzise în cadrul înțelegerilor Minsk-2.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova