În cadrul emisiunii "ATITUDINI", Valentina Vilc a atenționat asupra riscului răspândirii tuberculozei în perioada pandemiei. Potrivit specialistului, în ultimii ani, în Republica Moldova se înregistra o descreștere de 8-10 procente anual a numărului cazurilor noi de tuberculoză. În condițiile pandemice, în 2020, numărul cazurilor noi și recidivelor a scăzut cu 39 procente. Deși această cifră ar trebui să ne bucure, specialiștii susțin că indicatorul respectiv este unul amăgitor.
"Din cauza restricțiilor și carantinei, nu am depistat toate cazurile de tuberculoză. Aproximativ 25-30 procente au rămas nedescoperite. Situația este alarmantă, deși cifrele arată un număr mic. Dacă nu depistăm la timp această boală, este mult mai greu de tratat și adesea duce la sfârșit letal", a declarat coordonatoarea Programului Național de Combatere a Tuberculozei, Valentina Vilc.
În acest sens, prognozele specialiștilor din sănătate sunt îngrijorătoare la capitolul cazurilor noi de tuberculoză. Stresul prin care a trecut societatea în 2020, la fel este un factor de risc care ar putea declanșa un boom de noi infectări.
Valentina Vilc a mai adăugat că am putea asista la o creștere cu 26 procente a cazurilor de deces din cauza tuberculozei după pandemie. În anul 2020, peste 2000 de persoane au fost diagnosticate cu tuberculoză, iar 209 au decedat. Situația în domeniul prevenirii și depistării precoce a tuberculozei rămâne alarmantă în țara noastră, mai ales pe fundalul pandemiei, chiar dacă rata incidenței și mortalității este în ușoară descreștere.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova