De ce rachetele rusești «Sarmat» au nevoie să zboare prin ambii poli ai planetei

Cea mai nouă rachetă balistică intercontinentală «Sarmat» începe testele de zbor, producția în serie va urma.
Sputnik

Cea mai nouă rachetă balistică intercontinentală «Sarmat», cu o rază de acțiune de până la 18000 km, va începe testele de zbor, după care va începe producția în serie și înzestrarea Forțelor Ruse de Rachete Strategice (RVSN) cu ea, ceea ce înseamnă consolidarea securității Federației Ruse și ai aliaților ei.

Dmitrii Rogozin, șeful corporației de stat «Roscosmos», a declarat, pe 30 martie, că testele de zbor ale celui mai nou ICBM RS-28 «Sarmat» vor începe în viitorul apropiat, pregătirile pentru ele fiind în curs de desfășurare.

Sfârșitul testelor de zbor și începutul producției în serie a acestui complex, cu lansare din siloz, sunt programate pentru 2021. Anul viitor, cea mai nouă rachetă cu blocuri boost-glide hipersonice «Avangard» va intra în serviciul RVSN-ului.

Puternicul «Sarmat» va înlocui legendara rachetă «Voevoda» (în clasificarea NATO – SS-18 «Satan»), care asigură de mai bine de 32 de ani securitatea țării prin metoda de descurajare nucleară.

Testele inițiale ale rachetei «Sarmat» s-au încheiat la cosmodromul Plesețk în martie 2018, iar în decembrie 2019, comandantul RSVN-ului, colonelul-general Serghei Karakaev, a anunțat că regimentul principal de rachete se pregătește pentru reechiparea cu complexe noi.

VIDEO: Submarinul „Vladimir Monomakh” a lansat patru rachete „Bulava”

În același timp, el a menționat că design-ul și caracteristicile tactice și tehnice ale rachetei «Sarmat» sunt studiate de mai mulți ani în cadrul universităților militare de frunte din Rusia.

Racheta, cu o masă de lansare de 208 tone și cu o sarcină utilă de aproximativ 10 tone (178 tone – combustibil), permite lovirea obiectelor adversarului la o distanță de până la 18 mii de km. «Sarmat» va primi o întreagă linie de blocuri de luptă, inclusiv hipersonice de ultimă generație. Proiectat în principal pentru «Sarmat», hipersonicul «Avangard» se află deja în serviciul Diviziei de rachete dislocată la Dombarovskii a RSVN-ului. Silozurile ICBM-urilor sunt create cu luarea în calcul a unui atac nuclear masiv în zona de poziționare, adică sunt aproape indestructibile.

Analiză comparativă

Nu există analogi străini ai rachetei «Sarmat». De exemplu, racheta balistică intercontinentală americană mai ușoară și cu combustibil solid Minuteman III are o rază de acțiune de aproximativ 10 mii de km și, chiar după mai multe modernizări, nu ajunge la nivelul rachetei rusești «Voevoda». Noul proiect GBSD (Ground Based Strategic Deterrent) este încă în curs de dezvoltare, dar se știe din start că nu va fi un concurent pentru «Sarmat». Ar fi mai corect să comparăm noul complex rusesc «Sarmat» cu complexul, la fel rusesc, «Voevoda».

Rachete de ultimă generație, testate în regiunea Brest - Video

Veteranul RVSN-ului este capabil să livreze blocurile de luptă de clasă «grea» la o distanță de 11 mii de km, iar capul monobloc al rachetei «Voevoda» poate distruge obiectele inamicului la o distanță de 16 mii de km. «Sarmat» poartă cu două tone mai mult față de sarcina utilă, zboară mai repede și la două mii de kilometri mai departe.

În ceea ce privește puterea de luptă, «Voevoda» și «Sarmat» sunt comparabile (sarcina deplină a fiecărei rachete permite distrugerea unui teritoriu de mărimea Texas-ului). Este mai dificil să comparăm accelerația, capacitatea ICBM-urilor de a depăși sistemele Aegis, THAAD și altele. În sursele deschise, nu există informații exacte, dar rachetele de clasă grea sunt pur și simplu «obligate» să depășească rapid sistemele de apărare antirachetă existente și viitoare și să lovească cu precizie ținta (deviația posibilă a rachetelor «Voevoda» – 500 de metri). Se știe că blocurile de luptă ale rachetelor «Voevoda» zboară la tință într-un nor de elemente false. Probabil, «Sarmat» dispune de mijloace principial noi de apărare și mascare. Și cel mai important – noua rachetă balistică intercontinentală poartă blocuri hipersonice relativ independente.

Diferența fundamentală dintre «Sarmat» și «Voevoda» –  posibilitatea unei lovituri non-nucleare de înaltă precizie.

La o viteză în atmosfera de aproximativ 15 Mach, energia cinetică a blocului de luptă garantează o distrugere puternică fără a contamina radioactiv zona. Numărul celor mai noi ICBM-uri este previzibil.

Conform datelor furnizate de Ministerul Apărării al Federației Ruse, în 1998, au fost desfășurate 58 de rachete balistice intercontinentale R-36M2 «Voevoda», cu patru tipuri de capuri – în intervalul de la monoblocul de luptă «greu» până la «magazia» constituită din zece unități de luptă «ușoare» cu o putere de 800 kt fiecare. Iar astăzi, situația din lume permite ignorarea producției în serie a unei cantități similare de rachete RS-28. Anterior, canalul de televiziune american CNBC, care a făcut referiri la comunitatea americană de informații, a vorbit despre 60 de rachete «Sarmat». Oricum ar fi, se cunoaște pragul limită al ICBM-urilor și al blocurilor de luptă din Tratatul New START pentru Forțele Strategice Nucleare ale Federației Ruse – 700 de sisteme de lansare desfășurate și 1550 de blocuri de luptă (60% – în RVSN). Indiferent de numărul total al ICBM-urilor rusești în serviciu, puterea rachetelor «Sarmat» va fi, cel mai probabil, imposibil de replicat, ea fiind «olimpică» – datorită razei de acțiune, manevrabilității și a unui număr mare de blocuri de luptă separabile.

Rusia amplasează la Kaliningrad sistemele de rachete balistice Iskander

Subliniind caracteristicile fantastice ale celui mai nou complex rusesc, publicația Military Watch informează: «Sarmat» se va deplasa cu o viteză de aproximativ 10 Mach, «Avangard» va livra focoase la o viteză mai mare de 20 de Mach... «Sarmat» va purta mai multe focoase nucleare, care vor fi suficiente pentru a pustii un teritoriu de mărimea Franței cu o singură lovitură. «Avangard» va purta un focos masiv de două tone, de aproximativ 3-4 ori mai puternic decât cel al lui «Sarmat». Astfel, «Avangard» distruge mai repede și execută o lovitură mai concentrată, în timp ce «Sarmat» va fi capabil să distugă țintele pe o suprafață mult mai extinsă. Diferențele dintre cele două platforme le permit să joace roluri complementare».

Au luat în calcul un agresor major

Publicația The National Interest a descris racheta «Sarmat» ca fiind cea mai promițătoare din toate armele startegice rusești, creată pentru a distruge mijloacele de continuare a unui război nuclear. Pentagonul înțelege că, în cazul unui conflict grav, Rusia va lovi cu rachetele «Sarmat» teritoriul Statelor Unite – pentru a garanta distrugerea instalațiilor de lansare și a tuturor celor 450 de rachete Minuteman III. Conform estimărilor experților americani, o singură rachetă balistică intercontinentală RS-28 «Sarmat» este capabilă să livreze 7,5 de megatone nucleare, fapt care va cauza moartea a 35-37 milioane de cetățeni americani, iar zece rachete pot distruge în întregime țara (chiar și în condiții de opoziție activă a Forțelor Aeriene și a Marinei).

Forțele de Rachete Strategice Ruse sunt mereu gata să lanseze, simultan, câteva zeci de rachete R-36M «Voevoda», neluând în considerare alte tipuri de ICBM-uri strategice.

După o pregătire de 60 de secunde (reacția-fulger necesară pentru un atac nuclear de represalii) și lansare, racheta «Sarmat» este capabilă să zboare în jurul zonelor de apărare antirachetă conform unor traiectorii imprevizibile, chiar și prin Polul Sud. Interceptarea blocurilor de ghidare individuală, care manevrează cu o viteză de 15 Mach, este imposibilă – datorită întârzierii bazei tehnologice a inamicului potențial.

În dezvoltarea Forțelor de Rachete Strategice Ruse trebuie să se țină cont de reînnoirea potențialului nuclear și al potențialului de rachete, precum și de caracterul turbulent al politicii americane externe, retragerea Washingtonului din Tratatul INF și posibila plasare a rachetelor americane cu rază medie de acțiune în Europa.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova