Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Crește prețul de achiziție a energiei electrice - decizia ANRE

ANRE a avizat contractele de achiziționare a energiei electrice de către distribuitori de la Centrala Termoelectrică de la Ciciurgan. Potrivit acest contracte, prețurile cred cu 10 la sută. ANRE susține însă că asta nu-i va afecta pe consumatorii finali.
Sputnik

Scumpirile se țin lanț - sărăcia se adâncește: Prognozele experților sunt sumbre în 2021
CHIȘINĂU, 31 mart – Sputnik. Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a examinat și avizat cu rezerve contractele de procurare a energiei electrice pentru furnizorii serviciului universal și de ultimă opțiune, operatorii sistemelor de distribuție și operatorul sistemului de transport, și anume: Î.S. Moldelectrica, S.A. RED-NORD, S.A. FEE-Nord, Î.C.S. Premier Energy S.R.L și Î.C.S. Premier Energy Distribution S.A.

Potrivit unui comunicat de presă al ANRE, contractele de procurare a energiei electrice au fost adjudecate drept urmare a desfășurării de către operatorii pieței energiei electrice a unor proceduri de licitații noi, aprobate de ANRE, menite să garanteze că energia electrică este procurată utilizând principii și mecanisme concurențiale de piață.

Expert: Criza economică cu care se confruntă Moldova este fără precedent
Competiția de adjudecare s-a desfășurat între cinci furnizori precalificați din Republica Moldova și Ucraina: ЗАО „Молдавская ГРЭС”; S.A. „Energocom”; „D Trading” LLC; „DE Trading” LLC; „Navitas Energy ” S.R.L.

La prima etapă, din lipsa a minimum 3 oferte din partea companiilor precalificate la licitație, la 16 martie 2021 toți operatorii pieței energiei electrice au anulat licitațiile, anunțând desfășurarea repetată a acestora.

La etapa a doua, în cadrul licitațiilor repetate desfășurate la 22 martie curent, operatorii pieței au constatat existența a minimum 2 oferte de preț de la participanți diferiți și în conformitate cu procedura prestabilită au inițiat negocierea de preț final.

Astfel ANRE a constatat că Compania „Молдавская ГРЭС”, înregistrată provizoriu  în Republica Moldova, a fost desemnată câștigător în toate licitațiile operatorilor din piața energiei electrice.

Câte localuri din Chișinău și-au sistat activitatea pe timp de pandemie?
Prețul agreat în urma negocierilor este de 53,5 USD/MWh sau cu aproximativ 10% mai mult decât în perioada precedentă. Este de notat că, în anul 2020 livrarea energiei electrice pentru toți operatorii pieței interne era asigurată de S.A. „Energocom” cu aceeași sursă de generare (ЗАО „Молдавская ГРЭС”), la prețul de achiziție a energiei electrice de 48,65 USD/MWh.

ANRE precizează că creșterea prețurilor de procurare a energiei electrice nu va determina și majorarea tarifelor la energia electrică pentru consumatorii finali casnici și non-casnici pe parcursul anului 2021.

"Având în vedere rezultatele licitațiilor operatorilor pieței interne privind achiziția energiei electrice pentru anul 2021, metodologia tarifară în domeniu, indicatorii macroeconomici care au stat la baza tarifelor pentru energia electrică, ANRE constată lipsa premiselor legale de revizuire/majorare a tarifelor la energia electrică pentru consumatorii finali casnici și non-casnici pe parcursul anului curent", anunță Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică în comunicatul de presă făcut public miercuri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova