CHIȘINĂU, 29 mart – Sputnik. Ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi, a apreciat că, urmare a depunerii de către președintele Maia Sandu a noii sesizări la Curtea Constituțională (CC), „iar putem ajunge la o situație care ne va duce ,,faima” în lume”.
„Dreptul de a dizolva Parlamentul este un ultima ratio instrument de a soluționa o criză constituțională, cauzată de imposibilitatea formării Guvernului sau blocarea procedurii legislative. Dacă nicio cale nu există, dizolvarea Parlamentului poate fi considerată ca o obligație a Președintelui”, a menționat Fadei Nagacevschi într-o postare pe Facebook.
„Pe de altă parte, dacă alte căi există, dacă, spre exemplu, partidele reprezentând o majoritate parlamentară au ajuns la înțelegerea privind formarea Guvernului, o asemenea obligație nu poate exista. Dizolvarea Parlamentului într-un asemenea caz și adâncirea crizei constituționale sau crearea unei noi crize poate fi chiar considerată o violare a obligațiilor constituționale a Președintelui ca putere neutră”, a adăugat ministrul interimar al Justiție.
El reamintește, în context, că o majoritate parlamentară, formată din 54 de deputați socialiști și din Platforma „Pentru Moldova”, „și-a exprimat expres voința de învesti un Guvern”.
Ministrul interimar al Justiției subliniază că „CC doar emite un aviz (opinie)”.
„Răspunderea politică și juridică pentru o eventuală decizie de dizolvare contrară voinței Parlamentului, este în sarcina Președintelui RM. Iar putem ajunge la o situație care ne va duce ,,faima” în lume...”, a comentat Fadei Nagacevschi.
El a mai precizat că punctul 40 din avizul Comisiei de la Veneția din iunie 2019 prevede: „...în lumina scopului art. 85 din Constituție, obligația Președintelui de a avea consultări cu fracțiunile parlamentare ar urma să fie privite drept căi de a epuiza toate posibilitățile de a forma un Guvern sau de a debloca procedura de adoptare a legilor după expirarea termenului de 3 luni, înainte de a decide dizolvarea Parlamentului”.
„Chiar îmi este interesant cum va acționa Președintele RM în cazul în care Parlamentul se va întruni și va adopta legi, nerecunoscând un eventual decret de dizolvare”, a mai scris ministrul.
Maia Sandu a anunțat, după consultările avute pe 29 martie cu formațiunile parlamentare, că „Parlamentul a eșuat să aleagă un Guvern din două încercări și după 45 de zile de la prima solicitare de învestitură, iar de la demisia Guvernului Chicu au trecut mai mult de 3 luni”.
Maia Sandu a declarat că sunt întrunite circumstanțele legale pentru dizolvarea Parlamentului și „dacă Curtea Constituțională va spune că există circumstanțe, voi dizolva Parlamentul și vom merge la judecata oamenilor”.
Socialiștii au insistat ca Vladimir Golovatiuc să fie desemnat candidat la funcția de premier prin decret prezidențial, existând o majoritate parlamentară din 54 de deputați gata să instaleze noul guvern.
Fostul președinte Igor Dodon, liderul PSRM, a criticat decizia Maiei Sandu și a anunțat că „socialiștii vor face uz de toate căile constituționale, legale și politice pentru a nu admite alegeri anticipate parlamentare în plină pandemie, pentru a proteja cetățenii și a-i asigura cu cel puțin 1 milion de vaccinuri”.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova