Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În mâinile cui se află soarta Guvernului Grosu - Cum votează PSRM

Partidul Socialiștilor este cel care va decide soarta echipei guvernamentale a lui Igor Grosu, dat fiind că este evident că PAS nu va vota pentru se consuma cea de-a doua tentativă de instalare a guvernului și pentru a se declanșa alegeri parlamentare anticipate.
Sputnik

CHIȘINĂU, 22 mart – Sputnik. Expertul Roman Mihăeș spune că votul Parlamentului privind investirea Cabinetului Grosu, indiferent cum se va vota - că va fi un vot pentru sau că va contra - va consuma cea de-a doua tentativă de vot. "Dar, dacă se votează contra Guvernului Grosu, cu siguranță, 90 la sută, vom avea alegeri parlamentare anticipate. Asta pentru că Constituția prevede două încercări obligatorii până a la dizolvarea Parlamentului și anunțare alegerilor anticipate", a declarat Roman Mihăeș în studioul radio Sputnik Moldova.

Va fi sau nu susținut Guvernul Grosu: Scenariile experților
Expertul însă nu exclude ca fracțiunile parlamentare să poarte discuții în vederea votării Guvernului Grosu.

"Dar eu mă aștept ca totuși să se poarte negocieri ca acest guvern să fie totuși investit, în primul rând, din partea partidelor care nu au șanse să treacă în Parlament. Și aici putem să vorbim despre Pro Moldova, Pentru Moldova, Partidul Democrat, Platforma DA, Partidul Șor, care vor încerca să convingă PSRM sau PAS să voteze pentru acest guvern ca să mai întindă viața actualului Parlament. Eu cred că este posibil și acest lucru", a spus Mihăeș.

Expertul admite că și socialiștii ar putea să voteze pentru acest guvern, chiar dacă anterior liderul lor, Igor Dodon, a exclus acest fapt.  

Ar putea PSRM să voteze Guvernul Grosu: Ce spune Dodon
" Cred că domnul Dodon a demonstrat în cariera sa politică că uneori își schimbă deciziile peste zi: dimineața spune una, seara spune alta. Nu m-ar mira ca el să convingă PSRM să voteze acest guvern din anumite motive. Cu toate că, din punctul meu de vedere, votul PSRM pentru acest guvern ar fi unul aproape sinucigaș din punct de vedere politic pentru că ar ceda toată puterea adversarilor săi și anume partidului prezidențial - PAS și aliaților acestora. Mai ales că alegerile parlamentare anticipate oricum vor avea loc în toamna anului curent sau în primăvara anului viitor. Dar socialiștii riscă să obțină un rezultat mult mia slab decât ar obține în luna iulie, dacă s-ar face alegeri parlamentare anticipate în vară.

Natalia Gavrilița și-a scos masca în Parlament: Ce au văzut deputații
Socialiștilor le este, în mod cert, mai avantajos să meargă acum la anticipate pentru că socialiștii încă mai controlează în mod formal acest guvern, și una este să mergi în alegeri parlamentare cu un guvern fidel, în care sunt oamenii care i-ai instalat tu în funcții, și alta este să mergi în alegeri cu un guvern ostil", a declarat Roman Mihăeș.

Expertul este ferm convins că cu cât alegerile parlamentare anticipate vor avea loc mai curând, cu atât mai bun va fi scorul înregistrat de PSRM. "Dacă ar fi să fie declanșate alegeri parlamentare anticipate, ei ar putea miza minimum pe locul doi, după PAS", a spus el.

Pe de altă parte, Roman Mihăeș este convins că partidul prezidențial, PAS, nu va vota pentru acest Guvernul Grosu pentru că își dorește alegeri parlamentare anticipate. Așa că soarta Guvernului Grosu este în mălinele PSRM.

Ce interese servește procurorul general când cere ridicare imunității a doi deputați
"Dacă Igor Dodon își menține poziția fermă de a nu vota pentru acest guvern, putem să concluzionăm că el a fost convins să accepte alegerile parlamentare anticipate", a declarat politologul Roman Mihăeș.

Amintim că luni Curtea Constituțională a decis că decretul președintelui Maia Sandu de desemnare a lui Igor Grosu la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova este constituțional. Decizia a fost pronunțată de președintele Curții Constituționale, după ce magistrații au examinat în fond sesizarea socialiștilor privind controlul constituționalității decretului președintelui Maia Sandu prin care l-a desemnat pe Grosu la funcția de premier.

Slusari denunță o înțelegere dintre Sandu și Dodon
Totodată, Curtea a respins sesizarea deputaților socialiști Vasile Bolea, Grigore Novac, Alexandr Suhodolski și Vlad Batrîncea. Judecătorul Vladimir Țurcan a formulat o opinie separată decât restul magistraților. Potrivit președintelui CC, la pronunțarea hotărârii, Curtea a ținut cont de anumite circumstanțe, printre care și consultările dintre președintele Maia Sandu și fracțiunile parlamentare din 16 martie 2021, în vederea desemnării unui candidat. La pronunțarea deciziei Curtea a avut în vedere și anunțul candidatului PSRM, Mariana Durleșteanu, prin care informa că refuză să mai fie candidat la funcția de prim-ministru. Iar în aceeași zi, președintele Republicii Moldova a emis decretul nr.47 prin care l-a înaintat în calitate de premier pe Igor Grosu.