Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Zaharova a comentat declarațiile lui Biden despre Rusia

Washingtonul însuși trebuie să explice Moscovei ce se întâmplă în relațiile ruso-americane, a declarat Maria Zaharova, comentând declarațiile președintelui SUA Joe Biden.
Sputnik

CHIȘINĂU, 18 mart – Sputnik. El a spus anterior că Vladimir Putin "va răspunde pentru implicarea în alegeri". De asemenea, mass-media susține că Biden, într-o conversație cu un jurnalist al canalului TV ABC, l-a numit pe președintele rus "ucigaș", dar nu este clar dacă a avut în vedere cu adevărat acest lucru. Purtătoarea de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a refuzat să precizeze dacă cuvintele lui Biden despre Putin au fost o metaforă.

Ambasada Rusiei a răspuns acuzațiilor SUA privind "implicarea" în alegeri
"Știm că colegii noștri americani au refuzat complet să răspundă la întrebarea directă privind ceea ce s-a întâmplat acolo. Practic nu există răspunsuri (ale lor – n. n.). Întrebarea trebuie să fie adresată lor, ce se întâmplă la ei în general", a spus Zaharova în emisie directă la postul de radio "Vesti FM".

Anterior, Ministerul Afacerilor Externe a declarat că ambasadorul rus în Statele Unite, Anatolii Antonov, a fost invitat la consultări la Moscova pentru a evalua contextul actual al relațiilor cu Washingtonul. Instituția a subliniat că vrea să evite "deteriorarea ireversibilă a relațiilor cu Washingtonul".

Misiunea diplomatică rusă a scris pe Facebook că "situația creată a devenit o consecință a politicii deliberate a Washingtonului, care, pe parcursul ultimilor ani, de fapt, a condus, în mod intenționat, cooperarea bilaterală într-un impas".

Sancțiuni împotriva Rusiei

Jocuri politice pe sicrie - Șvîdkoi despre redenumirea străzii Pușkin din Chișinău
Miercuri, Ministerul de Comerț al SUA a extins restricțiile de export împotriva Rusiei: aceasta din urmă a fost inclusă în lista țărilor cu care este interzis în totalitate exportul și importul de arme. Sancțiunile comerciale ale SUA vor afecta exporturile legate de securitatea națională, iar o serie de excepții privind aviația și spațiul cosmic vor fi valabile numai până la 1 septembrie. Decizia va intra în vigoare pe 18 martie. Motivul unor astfel de măsuri a devenit situația cu Alexei Navalnîi și "utilizarea armelor chimice și biologice".

În plus, în ajun, biroului directorului Comunităţii Naţionale de Informaţii al Statelor Unite a declasificat un raport în care Moscova a fost acuzată că a încercat să ajute la realegerea lui Donald Trump, la discreditarea lui Joe Biden și la "semănarea zâzaniei" în societatea americană. Documentul prevede și introducerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Kremlinul a răspuns la declarația liderilor occidentali despre ”pericolul rusesc”
Kremlinul a numit raportul "nefondat și neîntemeiat". După cum a subliniat purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitrii Peskov, Rusia nu a avut nimic de-a face cu nicio campanie împotriva candidaților la alegeri. Potrivit acestuia, astfel de materiale "necalitative" sunt folosite în calitate de pretext pentru noi sancțiuni.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe a spus că a reacționat la noile restricții "calm" – astfel de măsuri au fost deja introduse de peste 90 de ori. În același timp, instituția a menționat că creșterea presiunii sancțiunilor asupra Rusiei "nu adaugă șanse" normalizării dialogului dintre Moscova și Washington, iar responsabilitatea pentru deteriorarea acestuia revine în întregime Statelor Unite.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova