Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce pandemia nu bate în retragere: Avertizările experților

În ultima perioadă, numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 și cel al deceselor este în creștere în Moldova. Care sunt cauzele acestui fenomen îngrijorător? Subiectul a fost discutat cu mai mulți experți din domeniul sănătății în studioul Sputnik Moldova.
Sputnik
De ce pandemia nu bate în retragere: Avertizările experților

Acum un an, la declanșarea pandemiei, societatea nici nu putea intui că se va ajunge la această stare catastrofală. Iar situația nici acum nu dă semne de ameliorare, numărul de infectări fiind într-o creștere galopantă.

Medic, despre eficacitatea vaccinului împotriva noilor tulpini de COVID
În fiecare zi, în țara noastră sunt înregistrate peste 1500 cazuri noi de infectare cu COVID-19, iar peste 20 de persoane mor din cauza complicațiilor provocate de coronavirus.

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", expertul în sănătate publică Ala Tocarciuc a reiterat că epidemiologii și specialiștii din domeniu au prevăzut asemenea scenarii pentru luna februarie-martie 2021, chiar dacă exista speranța vagă că aceste estimări nu se vor transpune în realitate.

"Este un proces epidemiologic previzibil. Au fost multe voci care au spus că vom avea un asemenea val în februarie-martie. Este un virus agresiv și contagios care suferă mutații. Oamenii mai pierd din vigilență și de aceea aceste preziceri s-au adeverit", a explicat expertul.

De ce pandemia nu bate în retragere: Avertizările experților

Șefa grupului național de experți creat de guvern pentru gestionarea vaccinării, Ninel Revenco, susține că unul dintre principalele motive ar fi mutațiile virusului. Astfel, explică specialistul, și evoluția maladiei s-a schimbat esențial. Dacă la începutul pandemiei erau înregistrate mai multe cazuri ușoare, în prezent mulți oameni manifestă o formă mai severă a bolii, inclusiv tinerii.

"Posibil că în Republica Moldova a pătruns tulpina din Marea Britanie, dar și alte tulpini precum cea din Africa de Sud sau poate chiar din Brazilia sau California. Din cauza mutațiilor, virusul se manifestă mult mai agresiv", a declarat pentru Sputnik Ninel Rivenco.

Potrivit ei, instituirea unui lockdown strict de cel puțin două săptămâni va încetini transmiterea virusului în rândul populației.

"Eu aș pleda pentru un lockdown strict precum a fost în martie anul trecut – toată lumea să stea acasă, centrele comerciale și restaurantele să fie închise, transportul public sistat. Efectele s-au văzut imediat", a declarat invitata.

Mister: Au ajuns sau nu noile tulpini ale virusului în Moldova? Ce spune MSMPS
Potrivit specialistului, în comparație cu virusul gripal, mutațiile coronavirusului sunt totuși mai lente. De aceea, singura speranță este că vaccinul anti-COVID va stopa răspândirea virusului în comunitate. În caz contrar, riscul răspândirii mai multor tulpini este destul de ridicat.

Și expertul Ala Tocarciuc a remarcat că în toată această situație îngrijorătoare, un lucru îmbucurător este faptul că a început procesul de vaccinare. Imunizarea înseamnă o rază de speranță pentru întreaga lume, iar oamenii ar trebui să înțeleagă necesitatea și importanța vaccinării în aceste momente de cumpănă, a mai adăugat expertul.

Amintim că, în data de 2 martie, în Moldova a fost dat startul programului de vaccinare anti-COVID. În cadrul campaniei de imunizare sunt vaccinați mai întâi cei care lucrează nemijlocit în cadrul secțiilor de reanimare, anestezie și de terapie intensivă, precum și personalul din cadrul secțiilor cu profil COVID-19 din spitale.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova