Cele mai multe cazuri de discriminare vizează domeniul muncii, accesului la bunuri și servicii, justiție și educație. De asemenea, analiza plângerilor arată că victime ale discriminării devin mai frecvent femeile.
Aproape jumătate dintre acestea sunt declarate inadmisibile, întrucât nu conțin datele prevăzute de lege sau solicitările persoanelor nu sunt în comeptența Consiliului.
"Unii oameni se plâng pe vreme, pe curs valutar. Cetățeanul percepe orice încălcare a unui drept o discrimianre, ceea ce nu este corect", a subliniat Ian Feldman.
În acest sens, specialistul a precizat că discriminarea este atunci când două persoane se află în situații similiare, dar sunt tratate diferit. Astfel, în topul deciziilor de constatare este menționată discriminarea pe criterii de dizabilitate, sex, gen, limbă și vârstă.
"Spre exemplu, cineva se poartă cu dvs mai puțin favorabil pentru că aveți altă religie, culoarea pielii, vorbiți altă limbă, vocifirați niște convingeri politice sau sunteți defavorizat din cauza apartenenței la un grup. Avem multe plângeri în care persoana se simte discriminată atunci când atinge vârsta de pensionare și este concediată", a remarcat Ian Feldman.
Cum puteți demonstra faptul că ați fost disciriminat și care sunt pașii pe care trebuie să-i întreprindeți, aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova