Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Atacurile raider din anii 2010-2020 vor fi investigate de o Comisie de anchetă

Comisia parlamentară pentru investigarea circumstanțelor atacului de tip raider a ieșit cu un raport în fața deputaților și a solicitat constituirea unei noi comisii, deoarece s-a dovedit că acțiunile de tip raider au continuat și după anii 2012.
Sputnik

CHIȘINĂU 4 mart - Sputnik. Potrivit Comisiei parlamentară pentru investigarea circumstanțelor atacului de tip raider asupra băncilor și companiilor de asigurări în perioada 2010 - 2012, în urma cercetărilor efectuate s-a demonstrat că acțiunile de tip raider au continuat și după perioada cercetată. Astfel, Comisia a solicitat Parlamentului constituirea unei noi Comisii care să se ocupe de cercetarea acțiunilor de tip raider în perioada anilor 2010 - 2020.

Comisia parlamentară economie, buget și finanțe are un nou președinte

În cadrul ședinței de joi a Parlamentului, Comisia pentru investigarea circumstanțelor atacului de tip raider asupra băncilor și companiilor de asigurări a venit cu un raport în fața deputaților. Comisia de anchetă a fost creată pe 20 iulie 2020, iar membrii acesteia au fost Adrian Lebedinschi, Alexandr Oleinic, Ludmila Guzun, Nicolae Pascaru, Vasile-Andrei Năstase, Vladimir Cebotari, Denis Ulanov, Dumitru Alaiba și Bogdan Țîrdea.

Raportul are aproape 50 de pagini și vine cu un șir de propuneri de a îmbunătăți sectorul bancar și domeniul de asigurări. Astfel s-a propus definirea noțiunii de ”atac de tip raider” și faptelor de preluare forțată, expropriere ilegală precum și a faptelor prejudiciabile conexe, cu includerea acestora în legislația penală.

Moartea satelor din Moldova după reforma propusă de Guvern - Expert
Totodată, Procuratura Generală urmează a fi sesizată despre circumstanțele examinate de Comisie în legătură cu ilegalitățile admise față de Banca Comercială ”Victoriabank” și Compania de Asigurări ”Asito”, ”Banca de Economii”, Banca Comercială ”Moldova Agroindbank”, ”Universalbank” și Compania de Asigurări ”Euroasig Grup” pentru a se efectua investigații suplimentare. Comisia a solicitat ca Parlamentul să fie informat de către Procuratură despre noile circumstanțe depistate și să identifice cine a tergiversat examinarea cazurilor ce a dus la scutirea de răspunde a persoanelor vinovate.

La fel, Banca Națională a Moldovei și Comisia Națională a Pieței Financiare va trebui să informeze Legislativul despre măsurile care au fost instituite și acțiunile care au fost întreprinse în legătură cu lacunele legislative stabilite în raport. Comisia de anchetă a mai propus ca legislația procesuală penală și legislația cu privire la BNM să fie modificată.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova