Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Coșmarul moldovenilor din Franța - Motivul din care sunt deportați

Permisele de conducere moldovenești au devenit un motiv frecvent de deport pentru cetățenii moldoveni din Franța.
Sputnik

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Tot mai mulți șoferi moldoveni din Franța, care dețin permise de conducere moldovenești s-au pomenit în situația în care le-a fost suspendat permisul și nu mai au dreptul să conducă. Potrivit legislației francezecetățenii care au permis de conducere eliberat de o țară care nu este membră a Uniunii Europene și care nu are acord semnat cu Franța, nu pot conduce pe teritoriul acestui stat în baza unui astfel de permis. Astfel, moldovenii prinși pe teritoriul statului francez care șofează în baza permisului de conducere moldovenesc, în cele mai dese cazuri, sunt sancționați.

Când permisele de conducere moldovenești vor fi recunoscute în Franța

Am discutat cu mai mulți moldoveni care s-au pomenit într-o asemenea situație, care ne-au dat unele detalii, dar care, din anumite motive, nu și-au dezvăluit identitatea. Tot ce ne-au spus este faptul că permisul moldovenesc în Franța le-a dat mari bătăi de cap.

Ulterior am luat legătura cu președintele Asociației Moldovenilor din Sudul Franței, Tatiana Zemba, la care tot mai multe persoane se adresează cu această problemă. Ea spune că în momentul de față au dreptul să circule pe teritoriul Franței în baza permiselor moldovenești doar studenții pe perioada studiilor, angajații în câmpul muncii sezoniere și doar un an de la stabilirea reședinței pe teritoriul acestui stat.

„În alte circumstanțe permisul de conducere moldovenesc nu mai este recunoscut de autoritățile franceze, iar posesia lui neregulamentar este echivalentă cu lipsa lui. Conducerea unei mașini fără un permis de conducere este o încălcare administrativă gravă a codului rutier francez”, a precizat Tatiana Zemba.

Roșca: Sandu i-a mințit pe moldoveni - Detalii
Președinta Asociației ne-a mai spus că atunci când sunt reținuți în trafic, moldovenii cu permis moldovenesc, dar cu acte de identitate românești, riscă să fie preîntâmpinați ca să schimbe permisul în unul francez sau chiar să le fie ridicat permisul și dreptul de a mai putea conduce pe teritoriul Republicii Franceze. Cea mai gravă problemă a moldovenilor cu permis de conducere moldovenesc, care circulă pe teritoriul acestui stat este că la reținerea lor, în special, după încălcarea regulilor de circulație, aceștia sunt deportați. Cazurile cele mai dese în care au fost deportați, moldovenii dețineau acte de identitate moldovenești. 

Astfel, moldovenii din Franța care dețin permis de conducere moldovenesc sunt obligați să se înscrie la școala auto după care să susțină examenul pentru care li se va elibera permisul de conducere francez. Acest lucru le complică viața și activitatea moldovenilor din Franța care circulă în baza permiselor moldovenești.

Conducerea cu permisul eliberat într-o țară din afara UE

Conducerea cu un permis străin, eliberat într-o țară din afara UE, indiferent dacă treceți pentru a vizita Franța, pentru studii sau doriți să vă stabiliți, nu implică aceleași reguli.

Sandu, responsabilă de creșterea prețurilor la carburanți
Astfel, dacă sunteți în Franța pentru un sejur scurt puteți conduce cu permisul valabil al statului de reședință, chiar și din afara UE. Asigurați-vă însă că cel puțin este însoțit de o traducere oficială în limba franceză pentru a facilita o posibilă verificare.

Dacă sunteți în Franța pentru studii și aveți un permis de ședere pentru studenți puteți conduce cu permisul moldovenesc valabil, doar pe durata studiilor. Și în acest caz, permisul trebuie să fie scris în franceză sau însoțit de o traducere oficială. La sfârșitul studiilor, dacă obțineți un permis de ședere în Franța, trebuie să schimbați permisul de conducere străin cu un permis francez.

Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze

Așa cum precizam anterior, după obținerea reședinței pe teritoriul Franței, moldovenii pot circula în baza permisului moldovenesc doar un an. Asta pentru că statul nostru nu are o asemenea înțelegere cu Franța. Despre inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze privind conversiunea permiselor de conducere se vorbește încă din 2012, pe vremea când Pavel Filip era ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor.

Când vor fi recunoscute în Italia permisele de conducere moldovenești: Detalii

„Semnarea prezentului Acord va oferi cetățenilor Republicii Moldova aflați în Republica Franceză un șir de beneficii, cum ar fi libera circulație în trafic internațional și conducerea mijloacelor de transport pe teritoriul francez, inclusiv prin facilitarea încheierii contractelor de muncă”, a specificat în cadrul unei ședințe de guvern din 2012 Pavel Filip.

Potrivit proiectului, permisele de conducere emise de către autoritățile uneia dintre Părți își pierd valabilitatea pentru circulație pe teritoriul celeilalte Părți Contractante după un an de la data obținerii reședinței de către titular pe teritoriul celeilalte Părţi.

Totodată, dacă titularul permisului emis de Autoritatea uneia dintre Părţi îşi stabileşte reşedinţa pe teritoriul altei Părţi, el are dreptul să-şi convertească permisul său, fără a susţine careva examene de calificare, cu excepţia situaţiilor ce vizează posesorii de permise de conducere cu handicap.

Speranța moldovenilor din Franța

Președintele Asociației moldovenilor din Sudul Franței, Tatiana Zemba, ne-a mai spus că după vizita președintelui Maia Sandu la Paris, în cadrul căreia a fost abordat subiectul conversiunii permiselor moldovenești pe teritoriul statului francez, pentru diaspora din Franța a apărut o mică speranță.

VIDEO: Moldovenii din Nisa vor avea consulat - Iată de când
„Moldovenii de aici sperăm că acest dialog de recunoaștere a permiselor moldovenești pe teritoriul Republicii Franceze va fi posibil în timpul apropiat. Așa cum Federația Rusă beneficiază de acest privilegiu de convertire a permisului rus în francez pentru cetățenii cu viza de reședință în Franța”, a menționat Tatiana Zemba.

De precizat, la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, Comisia parlamentară pentru Politică Externă și Integrare Europeană a cerut Guvernului să urgenteze negocierile privind recunoașterea permiselor de conducere ale cetățenilor moldoveni cu reședința în alte state. Este vorba, în special, de 12 state – Belgia, Israel, Spania, Irlanda, Danemarca, Germania, Grecia, Franța, Bosnia și Herțegovina, Lituania, Qatar și România cu care se negociază în prezent. Pe de altă parte, Marea Britanie, Rusia, Olanda și Portugalia au refuzat să recunoască permisele de conducere moldovenești. Republica Moldova a semnat acorduri de conversiune și recunoaștere reciprocă a permiselor de conducere cu Turcia și Italia.

Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova