CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Conferința video “Genocidul nazist: noi documente și materiale” a reunit participanți din Rusia, Letonia, Kazahstan și Tadjikistan, raportori ai Adunării popoarelor din Eurasia și experți ai proiectului multimedia al agenției RIA Novosti “Nürnberg. Începutul păcii”.
Subiectul central al discuțiilor a fost prezentarea proiectului internațional al Adunării – “Memoria eternă”, sarcina căreia este identificarea și digitalizarea unui volum mari de date din arhivele străine, care demonstrează proporțiile crimelor naziștilor împotriva cetățenilor sovietici. De asemenea, proiectul va include și materialele care au fost făcute publice după încheierea Tribunalului de la Nürnberg, primul din istorie care a recunoscut agresiunea drept cea mai gravă crimă și a prezentat opiniei publice crimele naziștilor împotriva păcii și umanității, transmite RIA Novosti.
Andrei Belianinov, secretarul general al Adunării popoarelor Eurasiei: “Societatea civilă din Rusia și restul lumii se alătură tot mai activ efortului de păstrare a memoriei istorice. Activitatea Comitetului organizatoric internațional a proiectului “Memoria eternă” de păstrare a patrimoniului istoric al Marelui Război pentru Apărarea Patriei și celui de-Al Doilea Război Mondial răspunde în același timp intereselor Rusiei și tuturor statelor – învingătoare și aliate. Existența unei cereri pentru o astfel de structură civică este tot mai evidentă, dacă luăm în considerare campania propagandistică antirusească fără precedent, declanșată în ultimii ani. În toată lumea devine tot mai dificil să organizăm și să desfășurăm evenimente legate de comemorarea chiar și a unor evenimente care sunt lipsite de orice ambiguitate în conținutul lor ideologic, cum ar fi înfrângerea fascismului de către Uniunea Sovietică și țările din coaliția antihitleristă. O sarcină importantă a comitetului internațional organizatoric al proiectului “Memoria eternă” este crearea unei bănci digitale comune de documente cu privire la crimele naziste, precum și crearea unor dosare ale naziștilor și complicilor lor, care au comis crime împotriva păcii și umanității. Această sarcină științifică și organizatorică onorabilă cade pe umerii generației actuale. Îndeplinirea ei va contribui la restabilirea dreptății istorice și va deveni o barieră sigură în fața celor care încearcă să rescrie istoria, să reabiliteze nazismul și să ngărească marea victorie a poporului sovietic și a tuturor țărilor și popoarelor, a învingătorilor nazismului”.
De asemenea, în cadrul mesei rotunde au fost prezentat și proiectul transmedia istoric al RIA Novosti – “Nürnberg. Începutul păcii”, lansat în anul aniversării a 75-a a principalul proces de judecată al secolului XX. În cadrul acestui proiect, pe portalul nuremberg.media și în rețele de socializare sunt publicate materiale dedicate Tribunalului de la Nürnberg, în limba rusă, germană, franceză și engleză.
Proiectul le propune cititorilor mărturii de arhivă și muzeistice unice, fotografii, desene, cronici video, care oferă un prilej de a retrăi acest proces zi cu zi. La baza proiectului se află mărturii de la persoana întâi, obținute de autori din arhivele rusești și străine. Acestea vor fi suplimentate de expoziții, podcasturi, discuții publice, spectacole. O parte indispensabilă a proiectului va deveni și o reconstrucție VR unică a istoriilor principalilor inculpați ai tribunalului.
“Problema documentelor care dezvăluie crimele nazismului este una centrală în cadrul proiectului. Petrecem mult timp în arhive, lucrăm cu materialele publicate – foto, video, sunet, manuscrise dactilografiate. În centrul materialelor noastre se află întotdeauna documentul. Sunt niște mărturii atât de puternice, încât uneori chiar și cei mai căliți colegi simt anumite dificultăți emoționale în timp ce lucrează la tema dată. Iată de ce acordăm o mare atenție acestei activități importante de căutare și digitalizare a documentelor legate de crimele împotriva populației civile a URSS, - abia urmează să studiem acest strat al memoriei istorice”, a menționat coordonatorul proiectului, jurnalistul și scriitorul Natalia Osipova.
Participanții la masa rotunda au convenit asupra publicării unei selecții de materiale ale proiectului “Memoria eternă” despre crimele naziștilor împotriva cetățenilor sovietici pe portalul nuremberg.media.
Proiectul “Nürnberg. Începutul păcii” se desfășoară cu sprijinul partenerilor generali media: posturile de televiziune Rossia 24 și Moskva 24, portalul de știri Vesti.ru, postul de radio Vesti FM, site-ul Komsomolskaia Pravda. Parteneri media ai proiectului sunt postul de radio Maiak, postul de radio Radio Rossia, cinematograful online tvzavr, Muzeul de Stat de Istorie, Muzeul Evreiesc și centrul pentru toleranță.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova