Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Roșu și alb: Ce spun rușii despre vinurile moldovenești

În Rusia mai există încă nostalgia pentru vinurile moldovenești, la fel ca și în multe alte țări din  spațiul postsovietic, însă producătorii autohtoni ar trebui să se aibă o preocupare mai mare pentru promovarea producției.
Sputnik

CHIȘINĂU, 16 feb – Sputnik. Președintele Uniunii viticultorilor și vinificatorilor din Rusia, Leonid Popovici, spune că rușii nu au uitat încă vinurile moldovenești.

De ce vinurile autohtone sunt uneori mai scumpe decât cele de import

”Rusia se află aproximativ pe locul 7-8 în lume în ceea ce ține de volumul vinului consumat. Piața producției vinicole din Federația Rusă constituie în jur de un miliard de litri. Și aceasta crește stabil cu 0.5 procente anual, deja pe parcursul a minim zece ani”, a afirmat Popovici.

Vinificator: Stăm cu vinurile în depozite și ne uităm la ele - nu avem unde să le vindem>>>

El a menționat că au fost timpuri când pe piața rusească erau prezente foarte multe vinuri moldovenești, iar apoi și vinuri din alte țări. El a precizat că în acest sens structura pieței se modifică în permanență.

”Evident, cetățenii ruși țin minte vinurile moldovenești pentru că nu ai cum să uiți ceea ce cândva a ocupat 50 la sută din piață”, a menționat specialistul.

Însă, a adăugat Popovici, după plecarea vinurilor moldovenești, rafturile magazinelor au fost ocupate, nu se atestă un deficit.

Conservele, vinurile și fructele vor fi exportate în Federația Rusă fără taxe: Detalii

”De aceea, pe de o parte, revenirea vinurilor moldovenești în Rusia și sporirea volumului lor ar fi bună probabil. Însă pe de altă parte, pentru ca acest lucru să se întâmple sunt necesare anumite eforturi serioase de marcheting din partea producătorilor. Trebuie să se vorbească din nou despre vinul moldovenesc”, a precizat președintele Uniunii viticultorilor și vinificatorilor.

După cum consideră expertul, nostalgia pentru vinurile moldovenești s-a păstrat, însă pentru ca aceasta să producă efecte sunt necesare eforturile susținute ale companiilor vitivinicole.

Potrivit lui Popovici, jumătate din cota vinurilor consumate în Rusia revine celor seci, iar cealaltă jumătate – celor demidulci. El a menționat că în jur de 40% din vinurile din Rusia sunt produse din struguri crescuți pe teritoriul țării, iar restul – în țări din întreaga lume.

”Au fost timpuri când  era foarte multă producție moldovenească, acum este poate două-trei procente, nu mai mult. Nu știu de ce, dar este puțin vin moldovenesc”, a spus Popovici.

Două vinuri din Moldova au câștigat Marea Medalie de Aur

Vorbind despre categoriile de prețuri ale vinurilor, expertul a menționat că, pe piața rusească, volumul vânzărilor se concentrează preponderent pe segmentul de până la 500 de ruble.

Producătorii moldoveni întreprind încercări atente de a cuceri piața rusească. Prima a fost realizată chiar săptămâna trecută, la Moscova – o degustare a vinurilor moldovenești a fost organizată de companiile vinicole autohtone. Despre aceasta a anunțat într-un comentariu pentru Sputnik Moldova unul dintre cei mai cunoscuți experți vinicoli din Rusia, profesorul școli de somelieri Denis Rudenko.

”O astfel de încercare a fost întreprinsă. Aprecierile sunt, evident, pozitive. Calitatea vinurilor este absolut nouă, la un nivel mult mai înalt... O consider foarte importantă”, a spus Rudenko.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova