Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Reacția PSRM la decizia Curții Constituționale vizând limba rusă

Socialiștii apreciază că, prin decizia sa din 21 ianuarie, „Curtea Constituțională readuce țara noastră în atmosfera de ură interetnică de la sfârșitul anilor '80 - începutul anilor '90”.
Sputnik

CHIȘINĂU, 21 ian – Sputnik. Partidul Socialiștilor (PSRM), condus de Igor Dodon, apreciază că hotărârea Curții Constituționale din 21 ianuarie prin care limba rusă a fost lipsită de statutul special „este motivată politic”.

Reacția ministrului Justiției la decizia Curții Constituționale vizând limba rusă

Curtea Constituțională (CC) a declarat joi, 21 ianuarie, neconstituțională Legea cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, care îi redă limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică. Aceasta a fost votată pe 16 decembrie 2020 în Parlament, cu 55 de voturi ale deputaților socialiști și celor din „Pentru Moldova”.

Într-o declarație remisă presei, Partidul Socialiștilor „condamnă cu fermitate hotărârea” CC, adoptată de Parlament în sesiunea de toamnă a anului 2020 la inițiativa PSRM.

„Considerăm că această decizie este motivată politic și nu corespunde cu spiritul statului de drept, care trebuie să fie respectat de reprezentanții sistemului judiciar și cu atât mai mult de judecătorii Curții Constituționale a țării”, declară PSRM.

În declarația lor, socialiștii afirmă că „nu este pentru prima dată când Curtea Constituțională a Republicii Moldova aprobă decizii părtinitoare din punct de vedere politic, anulând legile și deciziile autorităților alese democratic”. 

Curtea Constituțională: Limba rusă - fără statut special

„Prin astfel de decizii, Curtea Constituțională subminează una dintre cele mai importante fundamente ale unui stat democratic - principiul separării puterilor. Atunci când a fost luată decizia asupra Legii privind funcționarea limbilor, judecătorii Curții Constituționale au creat o situație flagrantă, care a contribuit la încălcarea drepturilor cetățenilor Republicii Moldova, creând inegalități și divizând oamenii în funcție de limbă și etnie”, apreciază PSRM.

În opinia socialiștilor, prin decizia sa din 21 ianuarie, „Curtea Constituțională readuce țara noastră în atmosfera de ură interetnică de la sfârșitul anilor '80 - începutul anilor '90”.

„Decizia Curții Constituționale va avea cel mai negativ impact asupra procesului de soluționare a problemei transnistrene, aprofundând neîncrederea între cele două maluri ale Nistrului”, adaugă PSRM.

Socialiștii relevă că legea respectivă a fost deja examinată de două ori de către Curtea Constituțională în decembrie 2020, care a refuzat apoi suspendarea funcționării sale. 

Foto: Proteste în preajma CC ”pro” și ”contra” legii privind statutul limbii ruse

„Pe site-ul Curții Constituționale s-a menționat că această „decizie este definitivă și nu poate fi atacată”. Ne uimește memoria scurtă a judecătorilor Curții Constituționale, care și-au neglijat propriile hotărâri, adoptate în urmă cu două luni”, se spune în declarația PSRM.

Partidul Socialiștilor anunță că intenționează să „re-inițieze adoptarea Legii privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova în Parlamentul țării” și că „în același timp, necesitatea reformei constituționale devine din ce în ce mai evidentă”.

„Domeniul de aplicare a competențelor Curții Constituționale trebuie să se limiteze la interpretarea Constituției țării și să fie de natură recomandativă”, în opinia PSRM.

Partidul Socialiștilor mai declară că, „împreună cu întreaga societate, va obține reglementarea legislativă a relațiilor interetnice pe teritoriul Republicii Moldova și protejarea drepturilor tuturor cetățenilor țării, indiferent de etnie, în conformitate cu toate normele internaționale”.

În opinia formațiunii, „drepturile cetățenilor țării noastre multinaționale nu trebuie încălcate de dragul intereselor politice restrânse ale partidelor și grupurilor care se opun țării noastre și poporului ei”. 

Vorbitori de rusă spun că le sunt îngrădite anumite drepturi

Legea cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, care îi redă limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică, a fost votată pe 16 decembrie 2020 în Parlament, cu 55 de voturi ale deputaților socialiști și celor din „Pentru Moldova”.

Pe 18 decembrie, legea respectivă a fost promulgată de președintele de atunci Igor Dodon.

CC a declarat legea neconstituțională pe 21 ianuarie, după ce a examinat sesizarea nr. 207a/2020 și 213a/2020 privind controlul constituționalității Legii nr. 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.

Sesizarea îi are ca autori pe deputații DA Dinu Plângău și Maria Ciobanu și pe Octavian Țîcu (PUN).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova