Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

O magistrală ar putea uni Kievul și Chișinăul cu pod peste Nistru

După întrevederea tete-a-tete și una în format lărgit, președintele Republicii Moldova și președintele Ucrainei au făcut declarații de presă.
Sputnik

CHIȘINĂU, 12 ian - Sputnik. Republica Moldova și Ucraina nu au doar o frontieră comună și un trecut comun, dar și o viziune comună legată de viitorul țărilor noastre în calitate de membri cu drepturi depline a Uniunii Europene. O declarație în acest sens a fost făcută de președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, după întrevederea cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Potrivit președintelui ucrainean, valorile europene și securitatea regională au fost subiectele cheie abordate în cadrul întrevederii cu Maia Sandu. 

Ucraina nu a scos restricțiile pentru Moldova: Ce condiții sunt impuse

„Republica Moldova sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Nu îi este frică să numească Crimeea ca fiind teritoriu al Ucrainei. Am informat în detalii despre situația reală din Donbas și soluționarea pașnică. Acesta este un proces deloc simplu și îndelungat”, a declarat președintele Ucrainei. 

Sandu și Zelenski au discutat și situația din regiunea transnistreană, rolul mediatorilor în formatul 5+2. 

„Poziția Ucrainei privind soluționarea conflictului transnistrean este neschimbată. Sprijinim ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor recunoscute internațional”, a precizat șeful statului ucrainean. 

Alte subiecte incluse pe agenda întrevederilor celor două delegații se referă la dialogul efectiv al celor două state la cel mai înalt nivel. La fel, a fost propusă crearea unui consiliu prezidențial în cadrul căruia se vor forma strategii și se vor coordona acțiunile privind soluționarea problemelor relațiilor bilaterale. Impulsionarea economiei, cooperarea în domeniul energeticii, infrastructurii, transportului și tranzitului, sunt alte subiecte asupra cărora cei doi oficiali au atras atenție. La fel a fost discutată și chestiuni legate de comerț, simplificarea tranzitului, îmbunătățirea contactelor interumane, dar și „lupta comună împotriva contrabandei” la frontiera comună între cele două state.  

Președinția a publicat programul vizitei Maiei Sandu la Kiev

„Am discutat despre domeniul energetic, tranzitarea energiei electrice din Ucraina în România, care va trece pe teritoriul Moldovei. Avem o idee ambițioasă cu privire la construcția unei magistrale moderne care va conecta Kievul și Chișinăul. În acest sens, am analizat posibilitatea construcției unui pod peste Nistru”, a spus Volodimir Zelenski. 

Zelenski mai afirmă că importantă pentru Republica Moldova și Ucraina este integrarea comună pe piața europeană. Potrivit președintelui ucrainean, statutul de membru al UE este un obiectiv strategic al ambelor state. Un alt subiect ține de introducerea procedurii de trecere a frontierei folosind cardurile de identitate. Un alt aspect s-a referit la drepturile ucrainenilor de pe teritoriul țării noastre, respectiv ale moldovenilor din Ucraina.

Cei doi s-au referit și la importanța parteneriatului estic. „În acest sens, importantă este obținerea vaccinului împotriva COVID-19. Considerăm că statele Parteneriatului Estic trebuie să acorde o atenție aparte procedurii de aprovizionare cu vaccin”, a conchis șeful statului ucrainean. 

De cealaltă parte, președintele Republicii Moldova spune că în cadrul acestei vizite a fost reluată prietenia dintre cele două țări, la cel mai înalt nivel. Maia Sandu a precizat că Ucraina este un partener strategic pentru Republica Moldova, iar menținerea unei colaborări constante este un obiectiv prioritar pentru țara noastră, dar și instituția prezidențială. 

De ce Maia Sandu nu se grăbește să nominalizeze un premier

„Astăzi facem un pas important spre stabilirea acestei relații strategice. Am decis să constituim Consiliul președinților Republicii Moldova și Ucrainei ca un nou format permanent de colaborare la nivel înalt. Acest mecanism de interacțiune permanentă ne va ajuta să elaborăm politici și strategii și să contribuim la soluționarea problemelor de pe agenda bilaterală”, a declarat Maia Sandu. 

Maia Sandu a trecut în revistă și celelalte subiecte discutate în cadrul întrevederii, pe care le-a anunțat în cadrul declarațiilor președintele ucrainean. 

„Am reafirmat voința noastră comună de a intensifica implementarea de către țările noastre a agendelor de integrare europeană. Această cale este o opțiune strategică pentru Republica Moldova și Ucraina și o modalitate sigură de a construi un stat funcțional, cu o economie de piață modernă, în interesul cetățenilor. Am pledat pentru consolidarea dialogului moldo-ucrainean în cadrul parteneriatului estic, în special în cadrul summit-ului care va avea loc în acest an”, a menționat Maia Sandu. 

Maia Sandu a mai spus că a convenit cu Zelenski asupra relansării dialogului între instituțiile de profil din cele două țări, inclusiv continuarea activității grupurilor de lucru și a comisiilor bilaterale pe dosarele de actualitate. Un alt subiect se referă la necesitatea de a diversifica sursele de energie, aprovizionarea cu apă a localităților de pe ambele maluri ale râului Nistru, dezvoltarea infrastructurii rutiere pe traseul Chișinău-Soroca-Yampil-Kiev, care să asigure cea mai rapidă rută între capitalele statelor noastre.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova