Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În Moldova are loc Recensământul păsărilor de apă: Detalii captivante

Numărul de specii și efectivele de păsări ce iernează în Moldova sunt un indicator important pentru calitatea zonelor umede și bazinelor de apă din țara noastră. Silvia Ursul a oferit pentru Sputnik detalii inedite despre Recensământul păsărilor de apă - 2021.
Sputnik

CHIȘINĂU, 11 ian - Sputnik. Populațiile de păsări sunt considerate un indicator de bază pentru aprecierea calității mediului dintr-o regiune. Cu cât mai nepoluat și mai natural este mediul într-o țară, cu atât mai multe specii de păsări și cu atât mai numeroase populații ale acestora locuiesc sau staționează pe teritoriul ei. 

VIDEO: Locul din Moldova care a devenit o oază pentru păsări  

Iată că vom vedea în curând cum a evoluat mediul de la noi în ultimul an, mai ales în ceea ce privește starea bazinelor de apă – râuri, lacuri, iazuri.

Zilele acestea, în întreaga lume se desfășoară Recensământul Internațional al Păsărilor de Apă. Specialiștii și voluntarii moldoveni care colaborează cu organizațiile nonguvernamentale de mediu participă deja pentru al nouălea an la această campanie, organizată în perioada 10-20 ianuarie.

Ce scop are acest recensământ

În cadrul recensământului, ornitologii de pe întregul mapamond – din peste 140 de state - au ca misiune înregistrarea speciilor și efectivelor de păsări prezente pe principalele bazine acvatice ale țărilor lor.

Echipele de ornitologi moldoveni vor studia vizual, cu ajutorul echipamentului de teren (binoclu și lunetă), cele mai importante bazine acvatice din Republica Moldova care sunt dezghețate și care, de obicei, găzduiesc efective impresionante de păsări: lacurile Manta și Beleu, lacul Taraclia, Congaz, Comrat, lacul Sălaș (piscicola Gura Bâcului), lacul Ghidighici, lacul de acumulare de la Costești-Stânca și Dubăsari, sectorul superior al fluviului Nistru (Naslavcea-Holoșnița).
În Moldova are loc Recensământul păsărilor de apă: Detalii captivante

Ce specii de păsări pot fi întâlnite iarna pe teritoriul țării noastre? De exemplu, cufundari, corcodei, cormorani, stârci, berze, lopătari, rațe, gâște, lebede, lișițe, cresteți, scoicari, piciorongi, ploieri, prundărași, fugaci, becaține, pescăruși, chire etc..

Cât de mare este răul provocat de arderea stufului și aratul „până la mal”

Silvia Ursul, vicepreședinte al Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN, organizație nonguvernamentală), a acceptat să ofere pentru Sputnik Moldova detalii interesante despre modul în care este organizat recensământul păsărilor de apă în acest an.

Deprinderea nocivă a moldovenilor ce ne provoacă pagube enorme primăvara - Video

„Acest recensământ este important atât pentru comunitatea internațională, cât și pentru comunitatea științifică de aici, din Moldova. În primul rând, prin efectuarea acestui studiu anual, noi evaluăm cele mai importante zone acvatice ale țării și vedem ce specii adăpostesc acestea. Orice listă de specii trebuie mereu reactualizată, iar noi prin munca noastră avem grijă să oferim informații despre speciile care există la noi. În al doilea rând, ne interesează și cantitatea, adică numărul indivizilor întâlniți, indiferent de specie”, a povestit Silvia Ursul.

Potrivit interlocutoarei, „o populație mai numeroasă sau mai redusă de păsări înseamnă niște schimbări apărute” într-un anumit areal.

Și iată despre ce schimbări poate fi vorba, potrivit Silviei Ursul: „De exemplu, faptul că stuful a fost tăiat sau ars într-un anumit bazin acvatic sau faptul că cineva și-a arat terenul exact până la malul apei sau faptul că în apă au apărut urme de compuși chimici, care otrăvesc tot habitatul respectiv”.

Păsările vin din nordul Europei pentru a ierna în Moldova

„Contrar a ceea ce crede lumea, la noi pe timp de iarnă se întâlnesc diverse specii de păsări. Nu au plecat toate „în țările calde”. Din contră, multe specii vin la noi anume în această perioadă din nordul continentului european, vin practic să stea aici atât timp cât acolo condițiile meteo sunt aspre și hrana este foarte greu de obținut”, a povestit Silvia Ursul.

Lebede de vară în plină iarnă pe lacul din orașul Râșcani - Video

„Noi le vedem în cadrul acestui recensământ, le înregistrăm, ne bucurăm și noi când le vedem, sunt specii rare și pentru noi”, a adăugat vicepreședintele Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii.

Am solicitat-o pe interlocutoare să ne ofere detalii despre modul în care sunt efectuate observațiile pentru recensământ, am întrebat-o dacă specialiștii se deplasează cu barca în acest scop. 

„Nu, nu ne deplasăm cu barca. Asta ar însemna să deranjezi foarte mult păsările care se odihnesc pe oglinda apei”, a răspuns Silvia Ursul.

„Din contră, orice studiu ornitologic trebuie să se facă cu minim deranj din partea omului. De aceea, se fabrică echipament optic specific meseriei: de exemplu binocluri și telescoape cu care poți privi de la mare depărtare”, a adăugat ea.

„Cu acest echipament, noi ne instalăm la malul apei și „scanăm” toată întinderea acvatică. Păsările pe care le vedem le înregistrăm într-o listă, unde indicăm locul și ora observației și particularitățile zonei - de exemplu, că era ceață la momentul studiului sau că erau bărci pe apă sau că era apa înghețată”, a mai povestit Silvia Ursul.

„Ideea este să acoperim diverse locuri într-o perioadă scurtă de timp. De aceea, pentru noi este destul de solicitant. De obicei, ne pornim foarte devreme, astfel încât să ajungem la destinație la răsăritul Soarelui. Când ne deplasăm la Naslavcea, ne pornim de la orele 2:30, ca să fim acolo la ora 7:00. Și după ce terminam acolo, coborâm mai departe pe malul Nistrului, ca să scanăm toată întinderea de apă, din cât mai multe locații. Și o ținem așa până apune Soarele.

Alarmant: Situație ecologică gravă - păsări pe cale de dispariție în Moldova

Dormim câteva ore pe noapte și apoi o luam de la capăt”, a mai precizat Silvia Ursul.

Este o muncă solicitantă – e nevoie și de atenție, și de reacție, și de rezistență fizică pentru asemenea misiuni. 

„În aceste zile, ora 2-3 o resimt ca și cum ar fi ora 7-8. Iar seara pe la ora 5 sunt obosită de parcă aș fi la ora 11 într-o zi normală”, ne-a destăinuit Silvia Ursul.

Lista păsărilor care pot fi întâlnite în Republica Moldova poate fi studiată pe site-ul SPPN. Organizația a publicat un tabel care conține denumirea științifică a tuturor celor 283 specii de păsări înregistrate până acum, precum și numele popular în limbile română, engleză și rusă.

În Republica Moldova, Recensământul de iarnă al păsărilor de apă a început în anul 2013, având ca activitate principală înregistrarea speciilor și efectivelor de păsări prezente pe principalele bazine acvatice ale țării. An de an, aceste suprafețe acvatice sunt studiate, observatorii făcând numărători totale și liste complete cu speciile identificate, iar rezultatele sunt trecute în formulare care ulterior sunt trimise echipei Wetlands International. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova