Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Alarmant: Situație ecologică gravă - păsări pe cale de dispariție în Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariAnatol Prohnițchi
Anatol Prohnițchi - Sputnik Moldova
Abonare
Specialiștii trag un semnal de alarmă în legătură cu situația ecologică gravă din țară, mai multe specii de păsări fiind pe cale de dispariție.
Specialiștii bat alarma: În Moldova sunt puține specii de păsări, multe riscă să dispară

Chiar dacă această problemă poate părea, la prima vedere, una minoră, în societate fiind discutate predilect subiecte ce țin de politică, economie sau showbiz, ecologiștii trag un semnal de alarmă în legătură cu situația ecologică în general și cu dispariția unor specii de păsări în particular.

Fauna vertebratelor din Republica Moldova include 281 de specii de păsări, dintre care 89 sunt specii faunistice rare şi sunt protejate prin Legea privind fondul ariilor naturale protejate de stat.

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", liderul ecologiștilor din Republica Moldova, Anatol Prohnițchi, a subliniat faptul că în țara noastră au rămas foarte puține specii de păsări, iar multe dintre ele sunt pe cale de dispariție.

"Am ajuns în această situație, din cauza acțiunilor omului. Se defrișează păduri, nu se plantează fâșii forestiere, inclusiv pe malurile râurilor din Republica Moldova. Lângă râuri trebuie sădiți pomi, arbuști, pentru a crea un mediu în care păsările să poată viețui", a spus Prohnițchi.

Potrivit ecologistului, în Moldova crește alarmant numărul de specii de plante şi animale care se află în pericol de dispariție întrucât acestea nu sunt protejate de stat.

"Ar fi bine ca politicile de mediu să fie implementate de către specialiști. Aceste politici sunt, dar necesită a fi implementate", a subliniat el.

În ediția a doua a Cărții Roşii a Republicii Moldova sunt incluse 39 de specii de păsări. Printre acestea se numără cormoranul mic, stârcul galben, egreta mare, ţigănuşul, lopătarul, lebăda de vară, etc.

În ediția a treia a Cărții Roșii au fost incluse încă 25 de specii de păsări, printre care stârcul roşu, barza albă, ciocănitoarea de stejar, raţa cu ciuf, califarul roşu, califarul alb ș.a. Unele specii de păsări, care vieţuiesc pe teritoriul Republicii Moldova, sunt  incluse  în Cartea Roşie Europeană: raţa roşie, acvila ţipătoare mare, vânturelul mic, cristelul, etc.

Statisticile recente arată că aproximativ 12% din cele peste 10.000 de specii de păsări din lume sunt în pericol de a dispărea în acest secol. Supraviețuirea lor depinde de sprijinul acordat de toți oamenii planetei, de măsurile de conservare şi de protejare impuse de noi.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0